latinica  ћирилица
02/04/2021 |  18:43 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Прекинуто суђење оптуженим у афери "Респиратори"

Суђење федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталима оптуженим у афери "Респиратори" прекинуто је данас током свједочења Новалићеве секретарице Бахре Џаке, након што се одбрана пожалила да им нису достављени докази које је Тужилаштво БиХ користило у том тренутку.
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ) -
Фадил Новалић (Фото: Avaz/M.AŠČIĆ)

Доказ на који се одбрана жалила је "Вибер" преписка између Новалића и његове секретарице која је преузета са њеног телефона.

Тужилац Мирза Хукељић је потврдио да тај доказ није достављен одбрани, али да га има право користити с циљем подсјећања свједока на догађаје.

У "Вибер" преписци је било ријечи о понуди "Канада", а Џака обавјештава Новалића да је та понуда прослијеђења директору Клиничког центра Универзитета Сарајево Себији Изетбеговић и, како је наведено, Фикрету.

Џака је током свједочења рекла да не зна шта је понуда "Канада" и да је то папир који се налазио на столу Новалића, а који он није могао да пронађене, па је од ње тражио.

С обзиром на то да је тај дан слала незваничну пошту за Изетбеговићеву, Џака каже да је случајно и тај папир достављен директору КЦУС-а.

На почетку свједочења, Џака је потврдила да званична преписка која стигне на мејл федералног премијера иде преко ње и да то она шаље даље на протокол, али да није знала ништа о понуди "Канада", преносе федерални медији.

Она је навела да су на мејл федералног премијера стигле двије понуде - једна од власника фирме "Сребрена малина" Фикрета Хоџића, који је један од оптужених у овом предмету, а друга се односила на набавку заштитне опреме, те да јој није јасно каква је понуда под именом "Канада".

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.