latinica  ћирилица
02/04/2021 |  16:49 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Драгану Стојановићу награда за најбољи роман на српском језику

У Матици српској у Новом Саду данас је писцу Драгану Стојановићу уручена престижна књижевна награда "Бескрајни плави круг" за најбољи роман на српском језику у 2019/2020. години под називом "Тамна пучина".
Драган Стојановић (фото: М. Анђела) - Фото: Novosti.rs
Драган Стојановић (фото: М. Анђела)Фото: Novosti.rs

О добитнику награде једногласну одлуку донио је жири који су чинили Александар Јовановић /предсједник/, Младен Шукало, Горан Радоњић, Јелена Марићевић Балаћ и Небојша Лазић.

У награђеном роману прати се судбина главног јунака и његове породице од прољећа 1914. до 10. априла 1941. године.

Стојановићу је признање уручио предсједник Матице српске Драган Станић који је том приликом подсјетио на ријечи чувеног српског писца Милоша Црњанског, по чијем је роману награда добила име.

- А Црњански је својевремено упозорио: Не смијемо постати колонија стране књиге. О томе нам свједочи дјело професора Стојановића, који се бави свјетском књижевношћу, дакле писцима из разних култура. Стојановић то, међутим, увијек чини са дубоком укоријењеношћу у српској књижевној култури и њеној особености - рекао је Станић.

Предсједник жирија Александар Јовановић указао је на битна својства Стојановићевог романа "Тамна пучина".

- То су поштовање приче, њене заводљивости, али и затамњености приповедања у коме су вријеме и простор догађања уграђени у нашу историјску и националну судбину. Роман је слика свијета прожета бројним мисаоним линијама. То Стојановића сврстава међу најзначајније ствараоце у у савременој српској књижевности - рекао је Јовановић.

Стојановић је истакао значај награде коју је добио, јер се она односи на цјелокупно српско књижевно подручје, чиме се даје велики допринос јединствености тог простора и скреће се поглед на његову ширину.

- Посљедњих деценија се по ко зна који пут радило, а доста је нажалост и урађено, на дробљењу не само српског књижевног простора. Постављене су свакакве границе, свакакви јазови и препреке у доба европских и других интеграција. Разлози свему томе су и у нама, али још више у налетима спољних вихора - упозорио је Стојановић.

Награда "Бескрајни плави круг" установљена је 2019. године у спомен на Милоша Црњанског и његово стваралаштво уз жељу да награђивањем дјела са цјелокупног српског књижевног простора она буде подстрек укупној српској књижевности.

Жири за додјелу награде чине и чланови из Црне Горе и Републике Српске.