latinica  ћирилица
02/04/2021 |  11:13 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Требиње: Одата част погинулим припадницима полиције

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је парастос код споменика погинулим припадницима некадашњег Центра јавне безбједности Требиње, чиме је обиљежен Дан полиције Републике Српске, 4. април и одата част свима који су животе дали за стварање Српске.
Дан полиције - владика Димитрије - Фото: СРНА
Дан полиције - владика ДимитријеФото: СРНА

У одрамбено-отаџбинском рату погинуло је 30 припадника требињске полиције.

Начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета рекао је новинарима да је данас одата част погинулим борцима који су уградили животе у темеље Републике Српске.

- Наше је да наставимо да служимо нашој Републици Српској и да остварујемо што бољи безбједоносни амбијент за грађане Републике Српске - рекао је Лакета.

Он је додао да су полицијски службеници Полицијске управе Требиње у претходној години рад усмјерили на спровођење закључака Кризног штаба Републике Српске за сузбијање епидемије вируса корона.

Лакета је навео да су осим овога, полицијски службеници Полицијске управе Требиње остварили видне резултате, истакавши да су сва кривична дјела против живота и тијела документовали, а починиоце предали у надлежност правосудних институција.

- Извршили смо пљенидбу недозвољене акцизне робе у износу од више од 500.000 КМ, имали континуитет у сузбијању злоупотребе дрога и број саобраћајних незгода са погинулим лицима смањили за 50 одсто. То нам је велики понос - рекао је Лакета.

Предсједник Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Херцеговине Дејан Бодирога рекао је новинарима да је посао полицајца, али и свих униформисаних лица много тежак, те да заслужује поштовање.

Бодирога је истакао да је у ратно вријеме много теже било одржати безбједност.

- Мени лично је много лакше било ратовати и бити на фронту, него одржавати безбједност. Сви су наоружани, сви имају неке разлоге, дошли су с фронта погинули су им другови, разочарани. Морало се на неки начин много психолошки радити са тим људима, много више него репресивним мјерама - истакао је Бодирога.

Код споменика погинулим припадницима некадашњег Центра јавне безбједности вијенце су положили представници Полицијске управе Требиње, Градске управе Требиње, Борачке организације града Требиња и Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Херцеговине.

Прва јединица тадашње милиције Републике Српске и јединица специјалне полиције формиране су 1. априла 1992. године у Требињу.

За одбрану Републике Српске живот су положила 782 припадника полиције, а Дан полиције је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске.