latinica  ћирилица
02/04/2021 |  07:20 | Аутор: СРНА

Коловоз влажан, повећана опасност од одрона

Претежно мокар или влажан коловоз, као и повећана опасност од одрона, карактеришу овог јутра саобраћајну ситуација у Републици Српској и ФБиХ, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Мокри коловози - Фото: илустрација
Мокри коловозиФото: илустрација

Вангабаритни превоз креће се дионицама Леденице-Црквина-Модрича-Јоховац-ауто-пут-Прњавор, Станић Ријека-Добој-Дервента-гранични прелаз Брод и гранични прелаз Шамац-Каруше. Возачима се скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Застоји или краће обуставе могу се очекивати на дионицама на којима се изводе радови.

Због опасности од одрона и клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила пролазе отежано, док је за теретна возила саобраћај потпуно обустављен.

Радови су актуелни на путним правцима Ламовита-Ивањска, Козарац-Ламовита, Црквина-Модрича, затим на улазу у Добој из правца Руданке, на дијелу магистралног пута од Модриче до Добоја, те Клашнице-Горња Вијака и на подручју Котор Вароша.

Клизиште је обуставило саобраћај на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се отежано пролази на путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке, те дионицом Укрина-Вијака, Стари Мајдан-Ламовита, а у току су радови на дијелу пута од Тедин Хана до Крижа на граници са ФБиХ, на путном правцу Језеро-Шипово и Бобетино Брдо-Угљевичка Обријеж, у предјелу Тутњевца.

У току су деминерски радови на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, због чега у периоду од 8.15 до 15.05 часова радним данима долази до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе изнад 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника, јер након деструкција насталих механичим ударима овај надвожњак нема дозвољену носивост за реална саобраћајна динамичка оптерећења.

У ФБиХ радови се изводе у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се током дана саобраћа наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима, док се у ноћним часовима, од 23.00 до 4.30, саобраћај кроз тунел обуставља.

И даље је због радова обустављен саобраћај у тунелу Јасен на магистралном путу Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила изнад 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Радови су актуелни и на путевима на обилазници око Широког Бријега на путу према Мостару, Столац-Хутово у мјесту Церовица, Посушје-Томиславград у насељу Читлук и на излазу из Бановића према Рибници.

Када је ријеч о граничним прелазима, гужве јутрос нема, а на прелазу Метаљка на путу Чајниче-Пљевља могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.