latinica  ћирилица
31/03/2021 |  14:47 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

Нема увођења PCR теста при уласку у БиХ

Министарка цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић рекла је данас да неће бити пооштравања мјера при уласку у БиХ, као ни увођења обавезног PCR теста.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Гудељевићева је појаснила да је одлука донесена након што су људи из струке исказали своје мишљење.

- Дошли смо до закључка да нема потребе за увођењем PCR теста и за ограничавањем уласка у БиХ, јер се свакако држављанима БиХ не може ограничити кретање - рекла је Гудељевићева на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка који је предсједавајући Савјета министра Зоран Тегелтија одржао са премијерима и министрима здравља Републике Српске и Федерације БиХ.

Она је рекла да је на састанку договорено да се поново активира рад Координационог тијела које због недостатка кворума често није радило.

Гудељевићева је навела да је јутрос стигла информација да ће сљедећа испорука 81.600 доза вакцине Aстра Зенека у оквиру Ковакс механизма у БиХ стићи 22. или 23. априла.

- Коначно је прорадио Ковакс механизам, али свима нама је речено да ће тај механизам на који смо се ми ослонили бити доступан у првом кварталу и нажалост били су то посљедњи дани првог квартала - рекла је Гудељевићева.

Она је додала да се сада ради на убрзању набавке вакцина у другом кварталу, те да се свакодневно коминуцира са Ковакс механизмом и представницима ЕУ, те Свјетске здравствене организације.

Састанку су, осим Гудељевићеве, присуствовали и министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић и шеф Одјељења за здравство Владе Брчко дистрикта Сеад Шадић.