latinica  ћирилица
19/03/2021 |  07:16 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

"Срби за Србе" - сјећање на НАТО бомбардовање и погром на Космету

Хуманитарна организација "Срби за Србе" вечерас ће у Бијељини обиљежити 26 година од НАТО бомбардовања Републике Српске, 22 године од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију и 17 година од Мартовског погрома српског и неалбанског становништа са Косова и Метохије.
"Срби за Србе" - "Биоскоп из блока" (Фото: srbizasrbe.org) -
"Срби за Србе" - "Биоскоп из блока" (Фото: srbizasrbe.org)

Годишњице ће бити обиљежене кроз хуманитарну акцију "Биоскоп из блока" на којој ће бити приказан српски документарни филм "Где цвета лимун жут" о једној од највећих трагедија српског народа - повлачењу на острво Крф за вријеме Првог свјетског рата, које је познато као Албанска голгота.

Посебну захвалност организација "Срби за Србе" изразила је продуцентској кући Кошутњак филм, која је уступила филм на бесплатно кориштење.

Хуманитарна пројекција филма "Где цвета лимун жут" биће одржана у Центру за културу Семберија у 19.00 часова, а сва прикупљена средства биће искориштена за помоћ угроженим породицама у Републици Српској.

У најави обиљежавања годишњица се наводи да је много судбоносних датума у сјећању српског народа који су на понос и вјечну захвалност прецима, али и трајно сјећање на трагичне догађаје којих је много у српској историји.

Истакнуто је и да је обиљежавање битних датума за српски народ на озбиљан и одговоран начин темељ на којем се гради и његује култура сјећања.