latinica  ћирилица
11/03/2021 |  17:31 ⇒ 19:21 | Аутор: СРНА

Донесена одлука о прихватању споразума између БиХ и Турске

Предсједништво БиХ донијело је данас Одлуку о прихватању Споразума између Савјета министара и Владе Турске о сарадњи у инфраструктуралним и грађевинским пројектима, и овластило министра комуникација и транспорта у Савјету министара /Војина Митровића/ да потпише овај споразум.
Сједница Предсједништва БиХ - Фото: СРНА
Сједница Предсједништва БиХФото: СРНА

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија овлаштен је да потпише Декларацију о заједничком регионалном тржишту и Декларацију о Зеленој агенди земаља западног Балкана које су усвојене на Самиту Берлинског процеса у Софији.

Предсједништво БиХ примило је на знање Информацију Министарства иностраних послова у Савјету министара која се односи на план и анализу оправданости отварања нових дипломатско-конзуларних представништава БиХ.

Донесене су одлуке о отварању амбасада БиХ у Кенији /Најроби/, Словачкој /Братислава/, Бразилу /Бразилија/, Алжиру /Алжир/, Мароку /Рабат/, Азербејџану /Баку/ и Тунису /Тунис/, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједништво БиХ донијело је Одлуку о прихватању Аката Свјетског поштанског савеза усвојених на 3. ванредном конгресу Свјетске поштанске уније, те овластило министра иностраних послова у Савјету министара /Бисера Турковић/ да потпише Инструмент о прихватању ових аката.

У саопштењу се наводи да је Предсједништво БиХ на сједници у Сарајеву прихватило позив предсједника Туниса Каиса Саиједа за учешће на 18. самиту Међународне организације за франкофонију који ће бити одржан од 20. до 21. новембра у Ђерби.

Предсједништво БиХ је усвојило и Извјештај о имплементацији Споразума о субрегионалној контроли наоружања, Анекса 1Б, члан 4, Општег оквирног споразума за мир у БиХ и раду Субрегионалне консултативне комисије у 2020. години.