latinica  ћирилица
11/03/2021 |  10:57 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Поново појачан прилив миграната на подручје УСК

Чланови Оперативне групе за координацију активности и надзора над мигрантском ситуацијом у Унско-санском кантону /УСК/ потврдили су поновни појачани прилив миграната и избјеглица у тај дио БиХ.

Прихватни кампови у Бихаћу, Великој Кладуши и Цазину могу збринути до 2.500 људи, тако да тренутно велики број особа борави на јавним површинама и у напуштеним објектима без икакве контроле.

Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић каже да су капацитети свих овдашњих прихватних кампова попуњени или одавно надмашени, због чега су поново тражили помоћ од надлежних институција на нивоу БиХ.

- На примјер, замишљено је да у Миралу буде смјештено 700 људи, а тренутно их тамо борави око 950. Данас сигурно имамо око 1.500 миграната на улицама и у напуштеним објектима, што нам представља велики безбједносни и здравствено-епидемиолошки проблем - указао је Кљајић.

Још једном је послат апел за отварање прихватних кампова ван подручја Унско-санског кантона, односно измјештање људи који се у Бихаћу и Великој Кладуши не могу адекватно збринути, преносе федерални медији.

Кантонални премијер Мустафа Ружнић каже да се мора наћи неко рјешење за велики број људи на улицама и барем овај вишак у Миралу.

- Ту ћемо морати максимално појачати контролу и тако редуковати број смјештених људи у овом великокладушком центру, уколико желимо контролисати безбједносну и епидемиолошку ситуацију. А свједочимо свакодневном доласку и појачаном кретању миграната и избјеглица - указује Ружнић.

Потврђено је и да ће инспектори Кантоналне управе за инспекцијски надзор, у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова УСК, од данас појачано контролисати изнајмљивања приватног смјештаја особама које илегално бораве у земљи, односно кантону.

Због поштивања здравствено-епидемиолошких мјера и препорука, донесена је и одлука о строгој контроли кретања и редукованог изласка миграната и избјеглица који су смјештени у привременим прихватним центрима "Борићи" у Бихаћу и "Седра" у Цазину.