latinica  ћирилица
10/03/2021 |  07:06 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

РТРС, 12.00 - Посебна сједница НСРС о оцјени рада високог представника

Народна скупштина Републике Српске данас ће, на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, одржати посебну сједницу на којој ће једина тачка дневног реда бити - оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

 Додик ће имати и уводно излагање о предложеном дневном реду и истиче да се одлуке Народне скупштине, која представља Републику Српску, морају уважавати. 

Додик каже да, ако поново буде наметнута прича о избору високог представника, Српска не може да прихвати никога ко није изабран у складу са Анексом 10, а да би тако било, између осталих, морају да питају и Републику Српску.

- А пошто нас не питају, тражићемо од Србије да се јасно изјасни око тога, и од Хрватске и ФБиХ. И сада имате ситуацију -Српска је за укидање ОХР, Србија је за укидање ОХР-а, Хрватска исто. У Федерацији пола политичке структуре је за укидање ОХР-а то су Хрвати, а на нивоу БиХ 2/3 структуре власти је за укидање ОХР-а, то су Срби и Хрвати, само Бошњаци нису - навео је Додик.

Сједница почиње у 12 часова уз пренос на нашем програму и порталу.