latinica  ћирилица
08/03/2021 |  22:17 | Аутор: СРНА

За развој ваздушног саобраћаја у Србији 35,7 милиона евра

Влада Србије у овој години за развој ваздушног саобраћаја опредјелила је 4,2 милијарде динара /35,7 милиона евра/, што је највећи износ до сада, а од тога 1,4 милијарде динара /12 милиона евра/ за аеродром "Константин Велики" у Нишу, изјавио је ресорни министар Томислав Момировић.
Ep Србија - Фото: ТАНЈУГ
Ep СрбијаФото: ТАНЈУГ

Он је изразио наду у опоравак авио-индустрије, упркос губицима усљед пандемије вируса корона и пада броја путника од чак 93 одсто у јануару ове године у односу на исти период лани, али и у капацитете и могућности и просперитета аеродрома у Нишу, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Момировић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски оцијенили су да се упркос глобалној ситуацији са авио-индустријом ради на проширењу капацитета и на изградњи новог торња контроле лета.

Он је истакао да је 2019. била најбоља година за аеродром "Константин Велики" када је било око 420.000 путника.

Директор нишког аеродрома Михајло Здравковић рекао да су радови на инсталацији додатних 720 метара система свјетлосног обиљежавања у завршној фази, а тиме ће услови слијетања бити побољшани, и са садашњих 800 смањени на 550 метара у условима лоше видљивости.

У наредном периоду почиње надоградња нових 7.000 метара квадратних и адаптација постојећих 2.100 квадрата зграде терминала аеродрома, за шта је из буџета Србије издвојено 12 милиона евра.

Зграда ће бити капацитета 1,5 милиона путника годишње и моћи ће да опслужи шест авиона истовремено.

У новембру ће почети радови и на изградњи Торња аеродромске контроле летења Ниш.