latinica  ћирилица
08/03/2021 |  18:50 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Шта садржи бошњачки план за Сребреницу? (ВИДЕО)

Ни након што су потврђени резултати поновљених избора за Сребреницу, бошњачке партије не мире се са поразом. Њихови лидери, под патронатом Исламске заједнице, потписали су изјаву о политичком програму и положају Бошњака у тој општини. Најављују закон и системску декларацију, којим би из Сарајева и Федерације, у том дијелу Српске креирали образовни систем, привредни амбијент, здравствену заштиту..., с коначним циљем да се Сребреница, супротно Дејтонском споразуму и Уставу БиХ издвоји из Републике Српске, и да јој се додијели посебан статус.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Уочи прошлих избора реис Исламске заједнице Хусеин Кавазовић, нимало толерантно и мирољубиво, "митинговао" је из далеке Швајцарске да се не дозволи "да Влах буде начелник Сребренице"! Након посљедњих, поновљених, у својим одајама окупио је бошњачку "елиту". Одлучили су потписима из Сарајева да "реновирају" Сребреницу.

"У року од 60 дана израдити свеобухватан програм опстанка и одрживог развоја повратника у том дијелу БиХ" који је, како то пишу на папиру, тренутно у саставу Републике Српске; омогућити им здравствену заштиту у Федерацији, изградити босанскохерцеговачке школске центре, из свих буџета - од општине до БиХ, издвојити до 2 одсто за повратнике, и на крају донијети нови Статут којим би Сребреница добила посебан статус и била проглашена регијом од европског значаја. Ово је само дио сарајевског папирантог плана уочи избора 2022. године.

- Да се заједнички изађе на изборе, да се заједнички иде на то да Федерација посебно снажније финансијски подупре пројекте у Републици Српској и повратнике. Шта нама значи дати један или два одсто од буџета, неких 50 или 100 милиона од буџета који је преко 5 милијарди - каже Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

И "изјаву" су потписали сви осим лидера СДП-а. Нермину Никшићу "засметала" је медијација вјерске заједнице. Но зато је на принципима "медијатора" сачинио Закон, који ће на усвајање понудити прво сарајевском, а онда осталим кантонима. На крају и Федерацији. Лимитирао је и доњу границу издвојеног новца. Најмање 250.000 марака годишње из сарајевског буџета.

- Имамо урађен драфт закона о помоћи грађанима Сребренице, понављам не властима него грађанима Сребренице који ћемо врло брзо упутити у процедуру - поручио је Никшић.

За три деценије из Сарајева пут Сребренице отишле су не стотине хиљада, већ милијарде марака – буџетских и донираних средстава. Само су се негдје на том путу "загубиле". Начелник Сребренице пита није ли, овај пут уз планове за ново прање пара, по сриједи и приземно негирање легитимних институција.

- Оно што се дешава свакодневно јесте настојање да се укине Република Српска, да се атакује на њене институције. И ово је један атак да обиђу институције, односно општину па да усмјеравају нека средства за Бошњаке - тврди Грујичић.

А посљедњи пут када су из Сарајева пројектовали "бољу будућност" за Бошњаке Сребренице, опустошено је цијело једно село.

- Они су једно село Љесковик иселили таквом политиком, иселили су 30 породица и 14 дјеце. То су покушали и сада и мислим да би народ требао коначно да се обрачуна с њима - каже мјештанин Бего Бектић.

Ако не народ Сребренице, институције Републике Српске, сигурно хоће. Јер уставни и сваки други капацитет, за то имају. Игора Жунића више брине "интеграционе снаге" из Српске на чију помоћ сарајевске "патриоте" рачунају.

- Вријеме ће показати које су то струје мада у дјеловању појединих партија у Српској то се већ осјети. У суштини каква год Резолуција да буде сви потписници морају знати да је Српска неупитна у својој надлежности, да ништа не могу урадити мимо институција Републике Српске - рекао је Жунић.

Да је сарајевска жеља за помоћ повратницима искрена, погледали би прво у властито "бајковито" двориште. А тамо у мандатима нису могли да пронађу ни 17 Срба за Дом народа. Ако је Бошњацима толико лоше у Српској, па и у Сребреници како је могуће да их се према посљедњем попису, 180.000 вратило. Наспрам ни 50.000 Срба у Федерацију. И зашто Срби бајковиту и богату Федерацију и даље напуштају!?