latinica  ћирилица
08/03/2021 |  13:40 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Лучић: Друштво има обавезу да укаже на посљедице насиља над женама

Министар за људска права за избјеглице у Савјету министара БиХ Милош Лучић честитао је свим женама 8. март и поручио да је обавеза друштва да укаже на тежину и негативне посљедице насиља према женама и дискриминацију са којом се свакодневно суочавају.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

Лучић је пожелио да жене наставе своју борбу за равноправност јер су веома често изложене дискриминацији само зато што су жене.

- Министарство за људска права и избјеглице има посебну улогу у равноправности полова и заштити жена. Данас се жене суочавају са многобројним изазовима, који се, прије свега, односе на задржавање посла, образовање и приступ здравственим услугама - навео је Лучић.

Лучић је указао да су жене често неправедно мање плаћене од мушких колега, дискриминисане у развоју каријере и, нажалост, изложене непримјереном сексистичком понашању и коментарима.

Уз све то, истакао је, пандемија ковида оставља бројне и дубоке посљедице на жене, јер је повећан број случајева насиља над женама због уведених мјера и кућне изолације.

- Наша обавеза је да као друштво укажемо на тежину и негативне посљедице насиља према женама и дискриминацију са којом се свакодневно суочавају и придуржимо им се у борби за боље друштво у коме ће бити равноправне и поштоване - нагласио је Лучић у осмомартовској честитки.

Лучић је напоменуо да је жена незамјењив ослонац у очувању породице, стуб друштва и покретач свеукупног друштвеног напретка и њена тежња да се избори за равноправност је оправдана и заслужена и зато мора бити подржана и заштићена на том путу.