latinica  ћирилица
07/03/2021 |  17:33 ⇒ 08/03/2021 | 07:20 | Аутор: РТРС

Стижу руске вакцине; Нови случајеви инфекције код нас и у региону (ВИДЕО)

У Републику Српску у понедјељак стиже 20.000 доза руских вакцина "Спутњик", потврђено је за РТРС. Трећи контингент је у фази транспорта, а чим стигну у Бањалуку вакцине ће бити дистрибуиране према здравственим установама. Док се чека почетак масовне вакцинације у Српској се биљеже нови случајеви инфекције. Велике бројеве новопотврђених случајева и преминулих током викенда биљеже и регион.
Спутњик вакцине - Фото: РТРС
Спутњик вакцинеФото: РТРС

Са 97 нових случајева позитивних на вирус корона у Републици Српској није премашен рекорд по броју нових случајева у овој седмици, али је настављено ширење инфекције. У протекла 24 часа три лица су преминула. У односу на претходне дане број новопотврђених случајева је нижи, а током цијеле седмице у Српској је потврђено 1487 нових случајева заразе док је укупно 41 лице преминуло. Највеће наде полажу се у вакцину, а познат је и термин доласка нових количина у Српску.

- Добављач нас је усмено обавијестио да очекује сутра око 11 часова на терминалу у Бијељини да ће доћи 20 хиљада друге компоненте. Самим тим ће између 15 и 16 часова бити у Бањалуци. Након тога иде контрола серије. У питању је 20 хиљада доза друге компоненте. Напомена да је 20 хиљада доза прве компоненте дошло прошли понедјељак, и на тај начин имамо комплетну количину вакцине за 20 хиљада особа - истакао је Бранислав ЗЕељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Вакцине које су у Српску стигле прије седам дана дистрибуиране су према здравственим установама, па се у седмици пред нама очекује наставак вакцинације. Ширење инфекције биљежи се и у свим кантонима Федерације БиХ гдје је потврђено укупно 297 нових случајева и осам смртних исхода. Упркос закључавању, које је на снази од јуче и трајаће до сутра, у Србији се биљежи раст броја нових случајева, а претпоставља се да су узрок томе нови сојеви.

- Врло је вјероватно да ће они покушати да доминирају, као и у земљама у региону, али у смислу заштите наше. Не постоје докази нигдје да су ти нови сојеви опаснији - наглашава Миланко Шеклар, вирусолог и микробиолог са Ветеринарског специјалистичког Института "Краљево".

Само данас у Србији је потврђено још 3042 нова случаја позитивна на вирус корона и 20 преминулих. Србија је лидер у региону у процесу вакцинације, али упркос доступности вакцина, струка подвлачи да је опрез неопходан и по примању друге дозе, па се не савјетује журба са провјером антитнијела.

- "Фајзер" ствара понајбрже антитијела, већ од друге недјеље могу да се детектују и врло брзо расту, "Спутњик" пар дана касније, значи пред ревакцију почну да се појављују антитије, послије ревакцине они иду у вис. Исто важи и за "АстраЗенеку" с обзиром да је релативно слична по начину производње као руска. За "Синофарм" важи да се антитнијела праве нешто спорије, али исто тако да напоменемо да је она најбезбједнија вакцина у смислу вакциналних реакција - додао је Шеклар.

Упркос поодмаклој фази у процесу вакцинације у односу на остатак региона, медицински дио кризног штаба у Србији не одустаје од захтјева за најстрожим мјерама, а то ће тражити и на сједници у уторак. За разлику од Србије у Хрватској су од понедјељка отворене терасе кафића и ресторана, а пријављена су 394 нова случаја и пет преминулих. Раст броја нових случајева забрињава епидемиологе.

- Све државе у нашем сусједству имају порст новообољелих. Свједоци смо и дневних миграција са сусједним државама, тако да је опрез и даље нужан, поготово грађана који нису грађани Републике Хрватске, а који долазе нама - поручила је епидемилог Дијана Мајер. 

У наредној седмици и Хрватска очекује нови контингент од нешто више од 100 хиљада вакцина. Уз БиХ, на зачељу колоне по броју вакцинисаних у региону је Црна Гора у којој је потврђено 537 нових случајева инфекције и осам преминулих и чији здравствени систем је пренапрегнут, због чега је ова држава пред затварањем.