latinica  ћирилица
06/03/2021 |  08:55 ⇒ 08:56 | Аутор: СРНА

Суспендоване царине на четири мјесеца

Европска унија и САД су саопштили да је постигнута сагласност о суспензији свих царина у вези са дуготрајним спором између произвођача авиона "Ербас" и "Боинг" на прелиминарни период од четири мјесеца.
Заставе САД и ЕУ - Фото: Getty Images
Заставе САД и ЕУФото: Getty Images

 У саопштењу објављеном након телефонског разговора предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и америчког предсједника Џозефа Бајдена наводи се да су обје стране посвећене рјешењу спора.

- Као симбол новог почетка, предсједник Бајден и ја само се сагласили са суспензијом свих царина уведених у контексту спора између "Ербаса" и "Боинга" у прелиминарном периоду од четири мјесеца - нагласила је Фон дер Лајенова.

У саопштењу из Бијеле куће потврђено је привремено укидање царина и истиче се да нова администрација у Вашингтону "жели да ревитализује партнерство између САД и ЕУ".

Спор између Брисела и Вашингтона датира од 2004. године и обје стране оптужују једна другу за непоштену државну подршку највећим свјетским авионским компанијама.

Обје стране увеле су санкције на производе повезане и неповезане са ваздушним саобраћајем у вриједности од више милијарди долара.