latinica  ћирилица
05/03/2021 |  21:01 ⇒ 06/03/2021 | 08:48 | Аутор: РТРС

Специјал: 365 дана вируса корона у Српској - шта смо научили?

Од првог зараженог, затварања школа, ванредног стања, полицијског часа, привикавање на живот с вирусом, па све до вакцине. 365 дана ковида 19 у Српској.
Емисија Специјал: 365 дана ковида у Српској - Фото: РТРС
Емисија Специјал: 365 дана ковида у СрпскојФото: РТРС

- Задовољан сам како је здравствени сектор одговорио у овој ситуацији у вези са пандемијом вирусу корона - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Гостујући у емисији Специјал наше Телевизије, посвећеној години дана од првог потврђеног случаја вируса корона у Српској, Шеранић је истакао и да су све мјере донесене како кроз здравствени, тако и кроз остале системе укључене у овај процес.

Истакао је велику пожртвованост и солидарнист здрадравсених радника, прије свега Униветзитеско клиничког центра Републике Српске која је, како каже, прејаница здавствениог систена као и свих домов здравља у Српској.

Мислим да смо се ову годину дана успјешно носили с ови проблемом - нагласио је Шеранић.

Задовољан и резултатима у борби са пандемојом вируса корона био је и директор УКЦ Српске Владо Ђајић.

Навео је да се у протеклој години много радило и да су здравствени радници с пуним правом поносни на постигнуте успјехе.

Сви запослени су издржали велики терет. Имали смо око 20.000 прегледа, око 5.000 хоспитализованих пацијената, а 800 их је било на респираторима. Резултати су равни великим свјетским здравственим центрима - нагласио је Ђајић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић истакао је да је дуготрајна борба с вирусом.

- Вирус је поставио изазове пред нас, сигурно је и да ће многи изазови тек бити постављени. Српска је добро одговорила али настављамо уз одговорност која је на сваком поједницу - рекао је Зељковић, гостујући у емисији Специјал наше телевизије.

- У овом посљедњем таласу, забрињава већи број млађих особа са доста тешком клиничком сликом, оностраном пнеумонијом. Велики број се хоспитализује. Сада имамо нову димензију лијечења, долазе нам пацијенти са реинфекцијом ковида, који дају податак да су прије четири пет мјесеци имали ковид и сада поново имају клиничку слику ковида 19 - навела је Антонија Вархаз, начелница Клинике за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске.

Директор Болнице "Свети врачеви" у Бијељини Златко Максимовић истакао је да су данас имали осам пријема.

- Јуче смо имали четири, прекјуче три. Свакодневно одржавамо сједницу кризног штаба у болници. То су кратки састанци, ефектни. Међутим, шта је добро? Добро је да је морал запослених у бијељинској болници висок, да је морал добар. Ријешени смо да успијемо - поручио је Максимовић.

Инфектолог, шеф Ковид одјељења болнице "Србија" у Источном Сарајеву Жанка Ерановић рекла је да само заједничким радом свих здравствених радника на терену и поштовањем мјера и праћењем савјета здравствених радника, можемо заједно ставити под контролу ову, како каже, још увијек непознату болест.

В.д. главног Републичког здравственог инспектора Милица Матијевић нагласила је да су у Инспекторат радили појачан надзор, те да је у протеклој години извршено више од 40.000 инспекцијских контола, као и да је изречено много новчаних казни.

- Имали смо 139.000 КМ изречених казни. Толеранција неће бити ни по којем основу, док год не прође ова пошаст - поручила је Матијевићева.

Комплетну емисију можете погледати ОВДЈЕ.