latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:16 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Херцеговина се опрашта од владике Атанасија (ВИДЕО)

У Херцеговини дводневна жалост.
Помен епископу Атанасију (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com) -
Помен епископу Атанасију (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com)

Вјерници се опраштају од владике Атанасије, умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског, који је јуче у Требињу преминуо од посљедица заразе вирусом корона.

Владика Атанасије словио је за једног од најзначајнијих теолога у православном свијету.



У тишини и с великим поштовањем вјерни народ Херцеговине долази на поклоњење свом великом духовнику и учитељу, владики који је на трон Светога Василија и у овај крај дошао као благослов, у сред рата, онда када је то било најпотребније.

Народ херцеговачки једногласан о оцјени да је упокојени владика био велики човјек и духовник, један од оних који су могли да божију њиви заору дубље од осталих, те да је његов одлазак велики губитак и за цркву и за народ.

Од свог владике и учитеља опраштају се и свештеници захумско-херцеговачке епархије.

- Нисам никада упознао ниједног човјека који је толико волио свој народ као владика Атанасије - истакао је протојереј Дражен Тупањанин.

- Нека нам буде утјеха све што смо доживјели са њим - ријечи су владике Григорија, епископа дизелдорфског и њемачког.

За земаљског живота владика Атанасије имао је двије исходишне тачке свог дјеловања: одбрану Косова и дјецу коју је неизмјерно волио.

Епископ строгих ријечи и меког срца водио је, радио, градио, био увијек тамо гдје је народу требала утјеха, подршка, помоћ.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, истиче да је владика и у радости и тузи био уз народ и да је његов одлазак велики губитак.

Владика Атанасије био је на трону захумско-херцеговачке епархије свега седам година, али је оставио неизбрисив траг, а цијела православна црква изгубила је једног од највећих духовника и теолога.

Биће сахрањен сутра у манастиру Тврдош.