latinica  ћирилица
05/03/2021 |  14:55 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Институт Гамалеја: Вирус на површинама живи од два до шест часова

Група руских научника, предвођена главним истраживачем руског Истраживачког института "Гамалеја" Владимиром Гусчином, установила је да вирус САРС-КоВ-2 престаје да живи након два до шест часова.
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com ) -
Вирус - илустрација (фото: NIAID/Flickr.com )

Они су спровели истраживање о могућности преживљавања честица вируса на разним површинама, а резултате су објавили на страници "Биорексвир".

- Наше истраживање показује да честице вируса корона могу да остану на многим материјалима и до неколико десетина часова. Међутим, присуство самог вируса не значи да је одређена површина опасна за људе нити да може да буде извор инфекције - истичу научници.

Научници су тестирали површине од пет различитих материјала: керамике, метала, дрвета, тканине и пластике. Вирус и материјали налазили су се у једнаким лабораторијским условима, пренио је ТАСС.

Посматрањем се дошло до закључка да одржавање вируса у животу зависи од материјала и од времена који су трагови вирусне рибонуклеинске киселине /РНК/ провели изван своје ћелијске културе.

Генерално, сви вирални примјерци, осим примјерка на керамици, престали су да живе након два часа. То се најбрже догодило на тканини и пластици, док је вирус на керамици изгубио заразност након шест часова.

Према ријечима научника, резултати истраживања показали су да присуство виралне РНК на површинама не значи нужно да је површина заразна на додир.

Научници додају да добијене резултате треба узети у обзир приликом планирања даљег развоја пандемије и превентивних мјера.