latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:03 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Ђокић очекује да Уставни суд БиХ неће блокирати економски развој

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић очекује да Уставни суд БиХ неће блокирати пројекат изградње Хидроелектрана Горња Дрина и да ће донијети одлуку која неће блокирати економски развој и БиХ.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је подсјетио да нико није стварао проблем око тог пројекта када је за њега био заинтересован и њемачки РВИ, али када је речено да су електропривреде Србије и Републике Српске спремне да заједно граде овај пројекат, почео се стварати проблем.

- Мислим да је овдје већи нагласак на проблему зато што је то Србија, а није нека друга држава - оцијенио је Ђокић послије састанка са министром рударства и енергетике Србије Зораном Михајловић у Београду.

Он је рекао да постоји иницијатива групе посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који су покренули поступак пред Уставним судом БиХ, оспоравајући Републици Српској право да додјели концесију за изградњу хидроелектрана Горња Дрина.

Ђокић је појаснио да они сматрају да је то требало да ради Комисија за концесије БиХ, која од оснивања до данас никада није додијелила ниједну концесију.

- Потпуно смо поштовали прописе којима је уређена концесиона област зато што се локација хидроелектрана Горња Дрина, Бук-Бијела, Фоча и Паунци, налази унутар територије Републике Српске која је, према Закону о концесији, надлежна да врши додјелу концесија за било коју активност на њеној територији - рекао је Ђокић.

Он је указао да се тиме не чини ништа корисно за сарадњу у региону и указао да је предсједник Србије Александар Вучић донацијом вакцина показао како се може сарађивати и пружити рука упркос свим проблемима и тешкоћама.

- Ништа није толико тешко да се не може превазићи. Зато очекујем да ће и Уставни суд БиХ правично одлучивати и донијети одлуку која неће блокирати овај пројекат јер то није само питање интереса Србије и Републике Српске, него има далеко ширу економску и сваку другу вриједност када се овај пројекат реализује - рекао је Ђокић.

Он је поручио да у Републици Српској никада неће бити љубоморни када се у Федерацији БиХ појављује неки партнер из било које државе и увијек ће пружити подршку.

Ђокић је подсјетио да Република Српска никада није спорила концесију на ријеци Босни за ХЕ Врандук иако је ријека Босна заједничка и нагласио да подручје у којем су планиране хидроелектране на Дрини није гранично.