latinica  ћирилица
04/03/2021 |  22:25 | Аутор: СРНА

Лавров: Тврда антируска политика, неутемељени напади на Москву

Лондон се непрекидно држи круте антируске линије и наставља са неутемељеним нападима на Москву, због којих су билатерални односи спали на најнижи ниво, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Сергеј Лавров (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

- Током протеклих неколико година, британска влада се држи чврсто утврђене антируске политике, праћене сталним притиском санкција - рекао је Лавров у интервјуу за часопис "Рускаја мисл".

Лавров је истакао да без обзира на чланство у ЕУ, британске власти непрекидно предузимају апсолутно неоправдане нападе на Русију, користећи тврду антируску реторику.

- Као резултат тога, билатералној интеракцији је углавном дошао крај, повјерење је изгубљено, док је степен односа на тачки смрзавања - прецизирао је Лавров.

Лавров је поновио да је Британија након Брегзита увела три пута санкције руским званичницима и организацијама.

У међувремену, додао је, Москва на Брегзит гледа као на унутрашњу ствар Уједињеног Краљевства и ЕУ.

- Међутим, наравно, пажљиво пратимо успостављање даљих параметара сарадње између Велике Британије и ЕУ, утицај овог процеса на сарадњу Брисела и Лондона са другим међународним партнерима, између осталог и са нашом земљом - рекао је Лавров.

Лавров је рекао да се у овом другом случају може са сигурношћу рећи да Брегзит није постао фактор који подстиче британске власти да нормализују међудржавни дијалог са Русијом.

Велика Британија напустила је ЕУ 1. фебруара 2020, а прелазни период окончан је 1. јануара 2021. године, подсјећа ТАСС.