latinica  ћирилица
04/03/2021 |  21:32 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Ћурић: Владика Атанасије - симбол Херцеговине

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је вечерас да је владика Атанасије симбол Херцеговине и Српске православне цркве, епископ који уз свој народ био и у радости и тузи, па и онда када је требало чувати огњишта и опстанак српског народа на овим просторима.
Мирко Ћурић - Фото: СРНА
Мирко ЋурићФото: СРНА

Ћурић је истакао да се ријетко рађа човјек какав је био владика Атанасије и да сваки Херцеговац треба да се захвали Богу што је живио у времену када и велики владика.

- Са великом тугом сам примио вијест да се наш преосвећени владика упокојио у Господу. Ми сада тугујемо, али сам сигуран да се небеса радују, да се радује Царство небеско јер им долази наш владика - навео је Ћурић.

Он је истакао да је владика Атанасије био много више од владике, много више од духовника и много више од обичног човјека.

- Био је оно што су проповиједила свети апостоли, који је у свему видио лик и промисао Божију. Заволио је Херцеовину као своју родну груду, заволио је сваког Херцеговца, посебно дјецу јер је и он, осим што је био пастир, све вријеме био заправо дијете - рекао је Ћурић.

Према његовим ријечима, историја ће свједочити о владици Атанасију као великом духовнику и још већем теологу, као некоме ко је оставио неизбрисив печат и који ће заувијек остати у срцима вјерника.

Искрене изразе саучешћа упутио је Српској православној цркви, Епархији захумско-херцеговачкој и приморској и вјерном православном народу.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије преминуо је вечерас у Болници Требиње у коју је примљен крајем фебруара након што је тестиран на присуство вируса корона и испољио извјесне симптоме болести.