latinica  ћирилица
04/03/2021 |  19:53 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Вакцинација се наставља у складу са Акционим планом

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће у Српској бити настављен процес вакцинације у складу са Акционим планом, који је Влада раније донијела, а првенствено се то односи на запослене у здравственом сектору.
Вакцинација (Фото: Институт за Јавно здравство) -
Вакцинација (Фото: Институт за Јавно здравство)

 - То се, прије свега, односи на вакцинације људи у здравственом сектору. Кренули смо и у вакцинацију људи који раде или бораве у старачким домовима, институцијама које су везане за здравство као што је Институт за јавно здравство и лабораторије - рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Он је навео да је у плану и вакцинација грађана, поготово ризичних група старијих од 65 година и који имају нека друга удружена обољења.

- Ми очекујемо да ће у року од два, три дана Агенција за лијекове БиХ изршити све потребне анализе и дати сагаласност да се 20.000 доза вакцина стави на располагање и када то буде крећемо у озбиљнију вакцинацију становништа - рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Он је изразио очекивање да ће током друге половине марта доћи и друге количине доза.

Вишковић је подсјетио да је Српска у механизму "Ковакс" за набавку вакцина, којег је БиХ потисала 15. септембра прошле године, и да је обећано да ће прве дозе из тог механизма стићи до краја јануара, али да до данас још ништа није стигло.

Он је додао да је у оквиру овог механизма Српска уплатила количину од 400.000 доза за вакцинацију 200.000 грађана.

- Са Руском Федерацијом, са којом је кренула испорука, уплатили смо исто 400.000 доза. Имамо и обећање Европске комисије да као БиХ можемо рачунати са неких више од 100.000 доза, а са "Синофармом" преговарамо за одређене количине - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, на данашњи дан Република Српска има уплаћено 800.000 доза вакцина.

Вишковић је нагласио да сви показатељи уназад годину дана говоре да је Српска успјела да се носи са пандемијом, да ниједан здравствени радник није био у позицији да нема заштитну опрему, да ниједан пацијент није дошао у позицију да му неко каже да нема респиратора, да нема лијека или инфузије.

- Ми као једна мала заједница у односу на велике земље смо испали као један џин и поносан сам да сам био у позицији да у томе учествујем - истакао је Вишковић.

Он је напоменуо да чињенице говоре о томе да Српска за годину дана борбе са вирусом корона има више запослених него оних који су остали без посла, да има повећање плата за скоро шест одсто, да су повећане пензије, те да је просјечна плата "на корак до 1.000 КМ".

- Ми смо све своје обавезе уредно сервисирали и они који хоће искрено да говоре, никад нису биле уредније исплате из буџета према свим корисницима - рекао је Вишковић и додао да је јуче исплаћено неколико милиона КМ за повртларе и за свињогојство.