latinica  ћирилица
04/03/2021 |  17:52 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Протест у Челебићима због лошег одржавања регионалног пута (ВИДЕО)

Челебићима код Фоче, протест! Мјештани фочанских мјесних заједница Заваит, Мештревац и Челебићи огорчени су због лошег одржавања регионалног пута, који овај дио Српске повезује са Црном Гором. Некада добрим дијелом асфалтни, сада је углавном макадамски.
Протести мјештана у Фочи - Фото: СРНА
Протести мјештана у ФочиФото: СРНА

На регионалном путу Фоча - Заваит - Челебићи према Пљевљима у сусједној Црној Гори - рупа до рупе. Опрез и због клизишта.

Некад асфалтни, који се сада назире само у траговима. Да се пређе четрдесетак километара до Челебића потребно је више од два сата вожње.

Мјештани тврде, главни узрок је небрига, лоше одржавање и камиони под теретом.

- У овим крајевима снијегови падају и по метар и по. Не чисти се, а и ако некога пошаљу да очисти, лажу оне који су их послали да су очистили добро. Људи остају заробљни у оваквим пустињама - прића Никола Пиповић.

- Велики проблем је извлачење велике количине шуме која се искориштава. Ево у рату и до данас све је теже. Доводе пут у непроходно стање - наводи Дарко Лечић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату називан је "пут спаса" – повезивао је Фочу са Црном Гором и Србијом.

Мјештани огорчени због вишедеценијских обећања да ће се проблем ријешити. Жале се и на честе нестанке елекртичне енергије.

Истичу, без пута нема ни живота. Боли их што од од екпслоатације природних богатстава имају само главобоље.

- На овом путу сваки дан има један до да а и пет аута у квару. Остају и без мотора и точкова - додаје Миломир Лечић.

Огласили су се и из Министарства саобраћаја и веза: "Наведена питања су у надлежности Путева Српске."

Из Путева Српске одговарају да ће након периода зимског одржавања путне мреже почети с крпљењем ударних рупа на асфалтном дијелу, а на макадамском дијелу - насипним материјалом.

Мјештани одлучни.

- Тражимо од локалних власти и одборника да се ангажују и код министра да се створи план асфалтирања пута - категоричан је Вукола Секуловић, предсједник МЗ Заваит.

Рок у којем очекују одговор је мјесец дана.

Подсјетимо, Скупштина општине Фоча је једногласно 2015.године затражила да се почне с рјешевањем проблема на овом путу. Осам година прије потписан је и споразум о етапном асфалтирању. Асфалта нешто мало тек је стигло 2018. године.