latinica  ћирилица
04/03/2021 |  16:20 ⇒ 18:53 | Аутор: СРНА

Лучић-Сатлер: У марту активности на измјенама Закона о омбудсману

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је данас током састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером да ће министарство којим руководи током марта предузети активности на покретању процедуре за усвајање измјена Закона о Омбудсману за људска права.
Милош Лучић  и Јохан Сатлер - Фото: СРНА
Милош Лучић и Јохан СатлерФото: СРНА

Лучић је истакао да је у току формирање интерресорне радне групе, а да Министарство припрема нацрт текста закона који ће радној групи бити понуђен на усаглашавање и финалну дораду, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Током састанка Лучић и Сатлер су разговарали и о Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, као и о предузимању активности на испуњавању приоритета из овог документа, које су у надлежности Министарства за људска права и избјеглице.

Лучић је истакао важности даље подршке ЕУ у спровођењу Регионалног стамбеног програма у БиХ уз обавезу БиХ да у наредном периоду обезбиједи неновчани допринос пројекту.

Договорено је и да ће се у наредном периоду снажније радити на промоцији овог веома важног пројекта у БиХ када је ријеч о збрињавању интерно расељених лица и избјеглица из БиХ, наводи се у саопштењу.

Лучић је Сатлера информисао и да су у току активности на мапирању потреба интерно расељених лица и социјално угрожених категорија становништва, које би до краја 2021. године требале бити завршене.

Саговорници су се сагласили да је неопходно да БиХ донесе стратешке документе у области људских права и антидискриминације, додаје се у саопштењу.