latinica  ћирилица
04/03/2021 |  16:16 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Вишковић: У ЖРС успјешно окончати реструктурисање и збринути вишак радника

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада на путу да успјешно оконча процес реструктурисања предузећа Жељезнице Републике Српске /ЖРС/ и збрине вишак радника.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао новинарима у Бањалуци да се процедуре у вези са овим послом, који се реализује са Свјетском банком, одвијају према плану и у складу са роковима.

- До окончања тог процеса треба да збринемо око 70 радника који се појављују као неки вишак. Видјећемо да ли ћемо то рјешавати природним одливом, пензионисањем или ћемо вршити преквалификацију радника. Али никога од њих нећемо оставити на улици. На добром смо путу да тај процес успјешно окончамо - поручио је Вишковић.

Он је рекао да ЖРС од почетка реструктурисања више немају губитак, те да се постојећи и акумулирани дуг од око 96 милиона КМ односи на губитак из претходног периода.

- У поодмаклој смо фази реструктурисања и као Влада смо се изјаснили да ће та фирма у наредном периоду функционисати као холдинг три одвојена предузећа. Та предузећа ће обављати своју дјелатност одвојено, али ће имати једну управу, односно биће под једним кровом - рекао је Вишковић