latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:41 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Отклоњене све препреке за испоруку вакцина (ВИДЕО)

Савјет министара дао је данас сагласност за споразум о одштети и одговорности са Фајзером и Астра Зенеком, чиме је отклоњена и посљедња препрека за испоруку вакцина, рекао је данас предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.
Вакцине против вируса корона - Фото: РТРС
Вакцине против вируса коронаФото: РТРС

Тегелтија је, након сједнице, рекао да не постоји ниједан изговор ни за Фајзер, ни за Астра Зенеку, да не испоруче вакцине БиХ.

- Ми смо 1.230.000 тих вакцина давно платили у цијелости и до данас кроз тај систем није испоручена ниједна вакцина - подсјетио је Тегелтија.

Он је рекао да, према најавама, прво треба да дођу Фајзерове вакцине, а након тога Астра Зенека.

- Према тачно објављеном броју вакцина, колико ће којој земљи бити испоручено до краја првог полугодишта ове године, наведено је да ће БиХ бити испоручено нешто мање, него што смо имали најављено у првом тренутку - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је оцијенио да није вријеме за тужбе, због непоштовања рокова испоруке вакцина, него да је право вријеме да се пошаље порука да нема оправдања да грађане БиХ држе као таоце.

- Хоћу да вјерујем да ће овај систем, који је креирала Свјетска здравствена организација и УН, испоштовати рокове, а то је крај марта ове године - рекао је Тегелтија и додао да је сигуран да ће се кроз набавке са руским и кинеским добављачима ући у редован систем вакцинације грађана БиХ.

Он је подсјетио да је преко Србије у Републику Српску већ ушло 20.000 руских вакцина, те да се нада да ће сваким даном у БиХ долазити све већа количина вакцина.

Тегелтија је подсјетио и на споразум који је потписан у септембру прошле године, а према којем су вакцине Фајзер и Астра Зенека требале доћи у БиХ крајем марта, те да је накнадно испорука пролонгирана на 15. фебруар за Фајзер, а крај фебруара за Астра Зенека.

- Послије је Фајзер тражио неке додатне услове које смо сада и испоштовали и очекујем да одмах почну да испоручују - поручио је Тегелтија и додао да вјерује да ће Астра Зенека испоштовати рок до краја марта.

Он је нагласио да су вакцине БиХ неопходне и да не постоји други инструмент како би се вршио притисак на извршење обавеза из уговора.

- Чини ми се да произвођачи имају озбиљних проблема у производњама. Да имају наруџбе од неких великих земаља, које су наручиле и по седам пута више вакцина него што имају становника и да те вакцине продају по много вишим цијенама од оне коју смо ми уговорили - оцијенио је Тегелтија и истакао да је уговорена цијена онако како су биле понуде произвођача.

Тегелтија је рекао да је одговорност за кашњење набавке вакцина на произвођачима, који требају да испоштују уговорене обавезе.

Он је рекао да БиХ директним набавкама не би успјела ништа озбиљно да набави, јер то због конкуренције и цијена нису успјеле ни веће земље.

Одговарајући на новинарско питање Тегелтија је рекао да се не слаже са изјавом министарке иностраних послова Бисере Турковић везано за Астра Зенека вакцине, као и њеним обраћањем према другим земљама.

- Још мање се слажем са ставовима Астра Зенеке да због једне медијске изјаве поднесе тужбу против једне земље, којој је остала дужна да испоручи, по уговору, више од 165.000 вакцина - рекао је Тегелтија.

Он сматра да најаве из Астра Зенеке служе само као оправдање за њихово неизвршавање обавеза према грађанима БиХ.

Тегелтија је рекао да је чињеница да глобални систем није испунио очекивање ни према једној земљи које су у томе, али лично мисли да је највећи терет на произвођачима вакцина.

Он је подсјетио да је БиХ била прва земља на западном Балкану која је требала из глобалног система да добије вакцине, али да тај систем не испуњава обавезе ни према земљама ЕУ.

- Ми смо одабрали најбољи систем набавке вакцина, с озбиром на нашу величину, и ја вјерујем да ће ово, и када произвођачи ријеше неке своје проблеме у производњи, да ћемо и ми у једном трентуку једноставно бити затрпани понудом вакцина као што смо сада затрпани понудом санитетских материјала, заштитних маски и свега, а знате да у марту или априлу прошле године до тога било немогуће доћи - рекао је Теглтија.

Тегелтија је закључио да су велике националне компаније које производе вакцине, без обзира на глобални проблем, своје тржиште претвориле у профит и траже различите начине како би остварили што већу зараду.