latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:40 | Аутор: СРНА

Лазић: Суд БиХ политички и суд неправде

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да ослобађајућа пресуда Суда БиХ оптуженима за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова потврђује да је то политички, а не суд правде и правичности.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

- За породице погинулих из Републике Српске ова пресуда Суда БиХ је крајње неприхватљива и понижавајућа, јер показује безброј пута до сада да је то политички и суд неправде, а не суд правде и истине - рекао је Лазић Срни.

Он истиче да је Суд БиХ у свом раду наслиједио праксу Хашког трибунала јер суди по двоструким аршинима по којима су једино Срби злочинци, док су Бошњаци и Хрвати били жртве у протеклом рату у БиХ.

- Мислимо да би представници из Републике Српске у заједничким институцијама и институцијама правосуђа на нивоу БиХ због оваквог односа правосуђа БиХ према српским жртвама рата требало да преиспитају свој даљи рад и учешће у тим институцијама - закључио је Лазић.

Суд БиХ ослободио је данас првостепено по свим тачкама оптужнице Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозу за злочине почињене над српским цивилима на подручју Трнова.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Годињак, Шарић и Буноза учествовали су у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Оптужница их терети и за противправно хапшење и затварање у објектима формираним на подручју Трнова, паљење имовине, те убиства и нечовјечно поступање према заробљеним припадницима Војске Републике Српске.