latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:33 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог закона о праву на суђење у разумном року

Савјет министара утврдио је данас у Сарајеву Приједлог закона о заштити права на суђење у разумном року пред Судом БиХ, којим би требало да буду убрзани поступци код којих постоји ризик од прекомјерног трајања.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Приједлогом закона уређује се право на суђење у разумном року у судским поступцима који се воде пред Судом БиХ, заштита тог права, као и правично задовољење због његове повреде, саопштено је данас из Савјета министара.

Према Закону, право и дужина трајања разумног рока утврђује се у складу са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру, а правна средства за заштиту права на суђење у разумном року захтјев су за заштиту права у разумном року и тужба за правично задовољење због кршења тог права.

На овај начин, у складу са Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода, уводи се ефикасно правно средство којим се штити право на суђење у разумном року, иако до сада није било апелација странака поводом кршења овог права пред Судом БиХ.

У саопштењу је наведено да ће Министарство правде доставити приједлог овог закона Парламентарној скупштини БиХ у даљу процедуру разматрања по основном законодавном поступку.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства безбједности о држављанима БиХ који се налазе у зони сукоба Сирије и Ирака, с циљем њихове репатријације.

Информација садржи 14 закључака, чије ће спровођење обезбиједити координисано дјеловање свих надлежних структура на осигурању безбједног и хуманог повратка, те ресоцијализације грађана БиХ, жена и дјеце, који се још налазе у зони сукоба у Сирији и Ираку.

Министарство безбједности је задужено да успостави систем и процедуре сигурног, хуманог и контролисаног повратка и прихвата ових особа успостављањем ефикасног координационог тима.

Савјет министара ће именовати Координациони тим који ће предложити Министарство безбједности у сарадњи са другим надлежним институцијама/агенцијама на свим нивоима власти у БиХ.

Тим ће укључивати представнике Тужилаштва БиХ, министарстава спољних послова, цивилних послова и за људска права и избјеглице и правде, те Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Агенције за истраге и заштиту, Граничне полиције БиХ, Дирекције за координацију полицијских тијела, Федералне управе полиције, МУП-а Републике Српске, полиције Брчко Дистрикта БиХ.

Тим ће чинити и надлежна ентитетска и тијела Брчко дистрикта и кантонална тијела у области здравства, социјалне заштите и образовања, која ће бити ангажована путем Координационог тијела Владе Републике Српске, Интерресорне радне групе Владе Федерације БиХ и Координационог тијела Владе Брчко дистрикта за превенцију и борбу против тероризма.

На сједници је усвојен и Акциони план Савјета министара за спровођење Комуникационе стратегије за информисање јавности о процесу приступања БиХ ЕУ за 2021. годину, на приједлог Дирекције за европске интеграције.

Девет институција БиХ укључено је у припрему Акционог плана којим се, између осталог, јавност жели квалитетније информисати о процесу европских интеграција у БиХ, а планиране су активности у областима издаваштва, онлајн комуникација, истраживања, конкурса, такмичења, догађаја и промотивних материјала.