latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:14 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Отклоњене препреке за набавку вакцина путем Ковакса

Савјет министара утврдио је данас на сједници у Сарајеву Приједлог амандмана на Уговор о набавци вакцина /Commitment agreement - committed purchase arrangement/ између Савјета министара и Глобалне алијансе за вакцине, који ће бити упућен на хитно разматрање у Предсједништво БиХ а за потписника у име БиХ предложена је министар цивилних послова Анкица Гудељевић.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Истовремено, прихваћени су Споразум између Савјета министара и Астра Зенеке АБ о одштети Астра Зенеке/ /АЗД1222/ и Уговор о обештећењу од стране Ковакса за државе које врше набавку преко агенција за набавку између Савјета министара и Фајзера-Бионтеха, саопштено је из Савјета министара.

И за њихово потписивање овлаштена је Гудељевићева.

Претходно је Савјет министара усвојио Информацију о потреби њиховог закључивања, након што су добијена позитивна мишљења надлежних државних, ентитетских и институција Брчко дистрикта.

БиХ је половином фебруара, док је очекивала да стигну прве дозе ранијих уговорених и плаћених вакцина из Ковакса, добила нови услов којим се тражи потписивање амандмана на уговор.

Савјет министара још крајем прошле године у оквиру одобреног вишегодишњег пројекта издвојио је 2.000.000 КМ за измирење трошкова насталих у процесу набавке вакцине у БиХ, укључујући, између осталог, испоруку, увоз и расподјелу вакцина против ковида 19, трошкове транспорта, складиштења, те осигурања квалитета.

Савјет министара донио је Одлуку о допунама Одлуке о ослобађању од обрачуна и плаћања индиректних пореза и њиховом поврату ако су плаћени на опрему и средства која донирају домаћи и међународни субјекти за потребе превенције, сузбијања и отклањања епидемије проузроковане вирусом корона.

Допунама Одлуке омогућава се свим надлежним јавним тијелима у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту да за директну набавку лијекова за лијечење заразне болести ковид 19, којима ће се проводити масовна имунизација становништва на бесплатном основу, буду ослобођени плаћања индиректних пореза, уз издавање потврде јавних тијела у БиХ, надлежних за подручје здравства да су лијекови набављени у некомерцијалне сврхе /бесплатна и добровољна имунизација/.

То ће олакшати надлежним министарствима у области здравства и надлежним здравственим установама да самостално набаве лијекове - вакцине за лијечење заразне болести ковида 19, како би се провела бесплатна масовна имунизација становништва у БиХ, наводи се саопштењу Савјета министара

Министарство цивилних послова 18. септембра прошле године потписало је Уговор о набавци вакцина путем Ковакс механизма, а претходно и Споразум о међусобним правима и обавезама, али ниједна вакцина путем Ковакс механизма још није стигла у БиХ.

Савјет министара утврдио је Приједлог за закључивање двогодишњег Споразума о сарадњи између БиХ и Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу за 2020-2021. годину

Циљ овог споразума је да подржи БиХ у настојању да максимално повећа могућности за промоцију здравља становништва и смањење неједнакости у здрављу путем међусекторског приступа здрављу у свим политикама, односно приступима цијелог друштва, укључујући и владе.

Споразум истиче потребу за побољшањем цјелокупног управљања здрављем предлажући правце и приступе за праведнији, одрживији и одговорнији развој здравства.

Двогодишњи споразум одражава концепте, принципе и вриједности на којима се заснива Европски оквир политике за здравље и благостање "Здравље 2020", усвојен на 62. засједању Регионалног комитета СЗО-а за Европу.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложена министар цивилних послова.