latinica  ћирилица
04/03/2021 |  09:34 ⇒ 09:35 | Аутор: СРНА

Руднику Сасе потребни радници

Компанија Gross, у чијем је саставу највећи сребренички привредни колектив Рудник олова и цинка Сасе, тренутно запошљава 471 радника и има потребу за још 50, кажу у пословодству овог колектива.
Рудник олова и цинка Сасе, Сребреница - Фото: СРНА
Рудник олова и цинка Сасе, СребреницаФото: СРНА

Тај недостатак квалификоване радне снаге надомјешћују осавремењавањем опреме, односно увозом најсавременијих машина за подземну експлоатацију руде, те доквалификацијом и преквалификацијом радника, чијим оспособљавањем побољшавају организацију и продуктивност рада.

Предсједница Управног одбора ове фирме Јелена Петрић рекла је Срни да су у претходној години повећане плате запослених и да плата јамских радника износи 1.542 КМ.

На нивоу предузећа просјечни износ плате износио је 1.371 КМ, што је знатно изнад просјека плата у Републици Српској, који је у децембру износио 979 КМ, али и поред тога, каже Петрићева, тешко долазе до квалификоване радне снаге за рударску дјелатност.

У прошлој години, по основу прекида рада по разним основама и пензионисања, Gross је остао без 44 радника, а у том периоду запослена су 33 радника или 11 мање од броја оних којима је прекинут радни однос.

Због недостатка квалификоване радне снаге Gross је покренуо иницијативу за отварање средње стручне школе за област рударства у сребреничком Средњошколском центру.

Ту иницијативу су усмено подржали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић приликом недавне посјете овом колективу и очекује се да ће она у наредној школској години бити реализована, јер потребу за квалификованим радницима из ове области имају и рудници боксита из Милића и Сребренице, као и неки каменоломи са овог подручја.

Од 2007. године, када је концесију над овим рудником добила фирма Gross, чији је већински власник британска компанија Минеко, овај колектив биљежи развој, унапређење производње, повећање плата, осавремењивање рада и посебну пажњу посвећује заштити животне средине, као и друштвеној одговорности према локалној заједници и њеном становништву.

Према ријечима Петрићеве, прошле године био је нешто мањи производни план него претходних година због усмјеравања на припремање нових откопних блокова, а план експлоатације од 280.000 тона сирове руде је премашен иако је, ради спречавања ширења вируса корона, овај колектив имао 2.148 неостварених дневница запослених због неопходне изолације радника.

Од потписивања уговора о концесији 2007. године укупно је извађено 3.556.131 тона сирове руде, а остварена је и рекордна годишња експлоатација од 362.026 тона руде, чиме је достигнут предратни ниво производње када је рудник запошљавао 1.300 радника.

Плате, доприносе и друге законске обавезе Gross уредно измирује.

У оквиру реализације плана уређења деградираног подручја одлагалишта јаловине, које никада раније није култивисано, обављена је рекултивација 157.162 метра квадратне површине.

За ту намјену Gross је издвојио три милиона КМ и ружна депонија јаловине и отпада претворена је у оазу биљног и животињског свијета, воћњаке, ливаде, паркове и шеталишта, а на једном дијелу су изграђени савремени терени за мале спортове, дјечије играонице, те роштиљнице и објекти за одмор.

- Од 2007. године у набавку механизације, опреме, затим реконструкцију и изградњу објеката инвестирано је 51.016.127 КМ, што је за 182 одсто више у односу на 28 милиона марака колика је била обавеза према концесионом уговору - прецизирала је Петрићева.

Она је навела да је у прошлој години, упркос појави вируса корона и смањеном обиму производње, инвестирано 4.139.139 КМ, а план инвестирања за ову годину је 5.728.580 марака.

Gross је покренуо поступак за изградњу нове депоније за одлагање индустријског муља, односно јаловине и за ту намјену ова фирма планира издвојити 18 милиона марака.

Петрићева каже да ће то бити највећа и најзначајнија инвестиција овог привредног друштва у наредних неколико година, а за њену реализацију очекује се обећана подршка Владе Републике Српске у смислу убрзавања поступка издавања одређених локацијских, еколошких и дозвола за изградњу те оцјењивања студија изводљивости овог пројекта.

Ова фирма је прошле године у буџет Републике Српске уплатила 5.917.806 КМ по основу пореза и доприноса, од чега је је концесиона накнада 1.146.092 КМ.

Укупно је у концесионом периоду уплаћено 16.316.182 КМ.

Фирма прописно исплаћује отпремнине за пензионисане раднике, помаже радницама за рођење дјетета, а 825.697 КМ издвојила је за пројекте те рад спортских клубова, културне манифестације у локалној заједници као и помоћ школама у неколико претходних година.

Из ове фирме затражили су од Владе Републике Српске да се смање административне процедуре за остваривање права на подстицај за повећање плата радницима, што је у Grossu пракса скоро сваког мјесеца.