latinica  ћирилица
04/03/2021 |  09:33 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Заражен сваки трећи наставник, мијењају их студенти

У Подгорици је од почетка школске године сваки трећи наставник био заражен, због чега управе школа ангажују студенте и апсолвенте који држе часове и мијењају просвјетне раднике, саопштила је вршилац дужности предсједника Синдиката просвјете Славка Бошковић.

Она је оцијенила да је можда боље прећи на онлајн наставу, него да се просвјетни радници разболијевају.

- Наставници су прихватањем модела непосредне наставе, односно враћања у клупе, прихватили знатно веће оптерећење, јер морају један час да предају два пута, с обзиром на то да су одјељења подијељена у двије групе по 15 ђака - навела је Бошковићева за подгорички Дан.

Према њеним ријечима, у већим градовима и школама они дупло раде, а Синдикату претходних дана стижу информације да је све већи број наставника болестан.

- Кад би се то прерачунало, имамо податке да је сваки трећи наставник на нивоу Подгорице од 1. октобра и почетка школске године био болестан - навела је Бошковићева.

Она је рекла да је тренутно више обољелих него у првом полугодишту када је била онлајн настава.

- Имамо ситуацију да су у Основној школи `Сутјеска` у Подгорици три од четири наставника математике заражена, због чега апсолвенти са Природно-математичког факултета држе наставу. У другој школи имамо ситуацију да учитељица када заврши са својим одјељењем, иде у другу школу гдје мијења колегиницу која је тренутно одсутна јер је заражена вирусом корона - навела је Бошковић.

Она је додала да стање у великим школама нимало није једноставно, и да ће се вјероватно инфекција међу колегама наставити.

- Ништа се није поправило ни када је у питању обезбјеђивање личне заштитне опреме за просвјетне раднике. Учитељи и просвјетари купују маске и опрему од свог новца - рекла је Бошковићева.