latinica  ћирилица
04/03/2021 |  08:55 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Није дозвољено постављање надзорних камера у близини Меморијалног центра "Поточари"

Полицијски службеници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ нису дозволили постављање стационарних надзорних камера на јавној површини у близини Меморијалног центра у Поточарима иако се на том мјесту сваке године уочи 11. јула из безбједносних разлога поставља привремени видео-надзор, пише Глас Српске.
Меморијални центар у Поточарима, Сребреница (Фото: ikipedia/Michael Büker) -
Меморијални центар у Поточарима, Сребреница (Фото: ikipedia/Michael Büker)

Општина Сребреница у јуну прошле године потписала је уговор са Министарством унутрашњих послова Републике Српске да се у оквиру пројекта "Безбједан град" на подручју ове локалне заједнице поставе камере за видео-надзор по узору на више од 40 општина и градова у Српској.

Међутим, када су недавно дошли радници да поставе камере на стуб поред саобраћајнице која пролази поред Меморијалног центра у Поточарима, службеници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ им то нису дозволили.

Послије тога је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Сребреница Бојан Јосиповић упутио захтјев директору Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсаду Вилићу од кога је тражио да достави сагласност за постављање надзорне камере.

- Обавјештавам вас да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ као институција надлежна за обезбјеђење Меморијалног центра није сагласна да се камере поставе. Потребно је да обуставите постављање надзорних камера на локацијама које обухватају Меморијални центар - навео је Вилић у одговору.

Јосиповић је истакао да није био у обавези да тражи сагласност од Вилића зато што се стуб на који је требало да буде постављена надзорна камера налази на јавној површини у власништву општине Сребреница, а не на подручју Меморијалног центра.

- Упркос томе, упутили смо захтјев за достављање сагласности зато што су то од нас тражили из предузећа чији радници постављају камере, али и зато што смо сматрали да су полицијски службеници Дирекције на своју руку забранили радницима да поставе камеру - појаснио је Јосиповић.

Јосиповић је потврдио да у Вилићевом одговору нема образложења зашто не даје сагласност. Он каже да не види оправдан разлог за такав Вилићев поступак.

Начелник Сребренице Младен Грујичић сматра да из политичког Сарајева коме, како каже, припада и Вилић, користе сваку могућу прилику да од Сребренице праве "случај".