latinica  ћирилица
04/03/2021 |  08:42 ⇒ 08:43 | Аутор: СРНА

Пахор: ЕУ мора укључити западни Балкан

Предсједник Словеније Борут Пахор сматра да је проширење ЕУ на западни Балкан важно геополитичко питање.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

- Снажно заговарам проширење ЕУ на земље западног Балкана - ријеч је о геополитичком питању које је изузетно важно. Наравно, земље које теже да постану чланице ЕУ морају да обаве свој дио посла, а ја лично подстичем своје колеге из ЕУ да испуне свој дио - рекао је Пахор, који сутра долази у посјету БиХ.

Он је подтврдио да Словенија нуди БиХ политичку подршку и конкретну техничку помоћ на путу приближавања ЕУ.

Према његовим ријечима, на сутрашњем састанку са члановима Предсједништва БиХ биће разговарано о регионалној сарадњи, прије свега о припремама за иницијативу Брдо-Бриони процес, састанку који би требало да буде одржан почетком априла, односно када то епидемиолошка ситуација дозволи.

- Очекујем да ћемо разговарати о суочавању са пандемијом вируса корона и опоравку који сви морамо искористити за прелазак на одрживи развој, а биће ријечи и о другим изазовоима са којима се суочавају обје земље, укључујући и илегалне имиграције - рекао је Пахор за Дневни аваз.

Пахор ће током посјете Сарајеву посјетити и припаднике Војске Словеније који дјелују у оквиру операције Еуфора АЛТЕА и НАТО команде у БиХ.

Он је нагласио да БиХ и Словенија имају одличне односе и развијену економску сарадњу.

Према његовим ријечима, нека од отворених билатералних питања односе се на статус ИТФ-а, институције која више од 20 година помаже у уклањању мина, као и на нека питања сукцесије.