latinica  ћирилица
04/03/2021 |  08:03 ⇒ 09:11 | Аутор: СРНА

Заплијењене кривотворене вакцине, разбијена мрежа кријумчара (ФОТО)

Власти Јужноафричке Републике заплијениле су неколико стотина ампула кривотворених вакцина против ковида 19, након што је Интерпол раније издао упозорење да би вакцине могле да буду мета криминалних мрежа.
Заплијењене кривотворене вакцине (Фото: interpol.int) -
Заплијењене кривотворене вакцине (Фото: interpol.int)

Око 400 ампула, односно око 2.400 доза, са кривотвореном вакцином пронађено је у складишту у граду Гермистон у јужноафричкој покрајини Хаутенг, гдје су службеници полиције пронашли о количину кривитворених заштитних маски и ухапсили троје држављана Кине и једног држављанина Замбије.

Полиција у Кини успјешно је идентификовала мрежу која продаје кривотворене вакцине против ковида 19 и извршила рацију у просторијама за производњу, током које је ухапшено око 80 лица и заплијењено више од 3.000 лажних вакцина, саопштено је на интернет страници Интерпола.

Истрагу је подржао и омогућио Интерполов Програм за илегалну робу и глобално здравље.

Заплијењене кривотворене вакцине (Фото: interpol.int)

Хапшења су услиједила неколико седмица након што је Интерпол издао "наранџасто упозорење", у којем се службе за спровођење закона упозоравају да се припреме за активности организованих криминалних група у вези са вакцинама, како физички тако и путем интернета.

Упозорење садржи детаље и фотографије правих вакцина и одобрених метода испоруке, које су омогућиле фармацеутске компаније ради идентификације кривотврорених паковања.

Генерални секретар Интерпола Јирген Шток поздравио је резултате акције, али је нагласио да се ради само о "врху леденог бријега" када је ријеч о криминалу повезаном са вакцином против ковида 19.

- Након нашег упозорења да ће криминалци да се устреме на дистрибуцију вакцина против ковида 19, Интерпол наставља да пружа пуну подршку државним властима које раде на заштити здравља и безбједности својих грађана - рекао је Шток.

Заплијењене кривотворене вакцине (Фото: interpol.int)

Према ријечима Штока, извршена хапшења наглашавају јединствену улогу Интерпола у спајању кључних играча из јавног и приватног сектора у заштити јавне безбједности.

Из Интерпола је саопштено да се истрага наставља, те да организација добија додатне извјештаје о дистрибуцији кривитворене вакцине и покушаје да се криминалне акције усмјере ка здравственим установама.

Интерпол поново упозорава јавност да за сада није одобрена интернет продаја ниједне вакцине против ковида 19 која је у званичној употреби.