latinica  ћирилица
03/03/2021 |  19:16 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Ауто-пут Бањалука - Приједор жила куцавица развоја регије (ВИДЕО)

Ауто-пут Бањалука - Приједор и брза цеста према граници са Хрватском биће, закључено је на састанку министарке за просторно уређење и грађевинарство Српске, министра коминикација и транспорта у Савјету министара и градоначелника Приједора.
Сребренка Голић, Далибор Павловић и Војин Митровић - Фото: СРНА
Сребренка Голић, Далибор Павловић и Војин МитровићФото: СРНА

Због градње ауто-пута Бањалука - Приједор, од укупно 90 објеката предвиђених за рушење на подручју града, на подручју Козарца биће срушена четири стамбена и 12 помоћних објеката.

- У наредном периоду ћу отићи на лице мјеста и разговарати са грађанима који су кандидовали то као проблем и образложити им начин рјешавања тог проблема - рекао је Далибор Павловић, градоначелник Приједора.

Слиједи састанак о техничким рјешењима, јер је на план парцелације овог аутопута стављена заштита виталног националног интереса.

- Сви људи којима буде експроприисано, да ли земљиште или објекти који буду рушени, биће адекватно надокнађена њихова штета, тако да у сваком случају нико неће бити оштећен. Изградња аутопута Бањалука – Приједор допринијеће безбједности саобраћај на путевима што је и на крају циљ да смањимо и број несрећа и жртава у оквиру одвијања самог саобраћаја - навео је Војин Митровић, министар комуникација и транспорта БиХ.

За пројекат енергетске ефикасности приједорске болнице "Др Младен Стојановић" биће издвојено око пет милиона марака.

Министарка Сребренка Голић, истакла је да је у оквиру пројеката енергетске ефикасности до сада издвојено по 550 хиљада марака за приједорску гимназију и зграду психијатрије.

- Могу обећати када завршимо ово да ћемо кренути у поступак реализације и опремања градске болнице, централног блока јер то грађанима Приједора и корисницима тих услуга, заиста много значи - истакла је Голићева.

Због потенцијалних инвеститора, на састанку је разговарано и о изградњи индустријске зоне у насељу Горња Орловача.

Неопходно је промјенити намјену пољопривредног у градско грађевинско земљиште, како би били створени услови за нове пословне објекте и радна мјеста.