latinica  ћирилица
03/03/2021 |  15:54 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

"Kвантас" поново уводи мистериозне летове

Авио-компанија "Квантас" покренула је такозване тајне летове како би појачала домаћи туризам у Аустралији и изазвала носталгију.
Квантас - Фото: РТРС
КвантасФото: РТРС

Једнодневна путовања у којима путници не знају дестинацију приликом укрцавања била су популарна деведесетих година прошлог вијека.

"Квантас" је била једна од првих авио-компанија која је понудила ове мистериозне летове, при којим авиони полијећу или враћају се на исти аеродром, обилазећи неке познате локације у Аустралији.

Истом тактиком ова аустралијска фирма сада покушава да привуче путнике да путују авионима.

Мистериозни летови планирани су са три авиона "боинг 737", и то из Бризбејна, Мелбурна и Сиднеја, а цијена карте биће око 577 долара.

Авио-компаније широм свијета користе различите стратегије да побиједе кризу изазвану пандемијом вируса корона. Тајландска компанија "Тај ервејз" најавила је ове седмице да ће смањити број радника за 50 одсто.

Криза је довела до банкрота, отпуштања, а владе многих држава морале су финансијски да помогну авио-индустрији.

Авио-компаније суочавају се са великим падом броја путника и због неуједначеног темпа вакцинације широм свијета, што само отежава и даље одгађа отварање граница, саопштила је Асоцијација азијско-пацифичких авио-компанија /ААПА/.

У извјештају ААПА ове седмице, наводи се да је број путника у јануару био само четири одсто од оног у јануару 2020. године, када је 33,5 милиона људи путовало широм региона.

Компанија "Тај ервејз" саопштила је да планира да преполови број запослених у наредних неколико година у оквиру плана рехабилитације фирме.