latinica  ћирилица
02/03/2021 |  21:30 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

Дјеца ризикују животе због "Тик ток" изазова

Родитељи играју кључну улогу у спречавању дјеце у угрожавању сопствених живота због разних изазова на друштвеним мрежама попут "Гоустинг челинџа", јер немају довољно развијену свијест о опасностима, рекла је психолог Ана Мирковић.
Тик Ток - Фото: РТРС
Тик ТокФото: РТРС

Мирковићева, суоснивач Института за дигиталне комуникације у Београду, нагласила је да дјеца која изводе "Гоустинг челинџ" и друге опасне изазове немају критичко размишљање, већ ситуацију посматрају само из угла привлачења пажње.

- Они ће урадити све зарад пет минута славе и громогласног аплауза својих пратилаца. Размишљање је обично да фаталан исход може да се деси неком другом, али не и њима - навела је Мирковићева.

Она је истаккла да свијест дјеце о опасностима није довољно развијена, због чега родитељи морају константно да прате понашање дјетета и буду заинтересовани за сваку несвакидашњу ситуацију у којој се оно нађе.

Она напомиње да дјеца знају да користе технологије, али не и да тумаче поруке које до њих долазе, а друштвене мреже се много брже развијају и мијењају него што законодавни системи то могу да испрате.

На Балкан је из Америке стигао нови опасан изазов за малољетнике са друштвене мреже "Тик ток" - "Гоустинг челинџ", који може да доведе до тога да дијете удари или прегази аутомобил, а два су начина на које се спроводи.

Први је да дијете истрчи на пјешачки прелаз код семафора тик прије поласка возила, уради неколико склекова и отрчи. Све то са тротоара снима његово друштво и објављује на "Тик ток".

Други је да дијете легне на улицу док аутомобил иде к њему. Оно ће лежати на том мјесту све док му се возило не приближи на опасну раздаљину. Тек тада ће устати и отрчати - ако успије да то учини на вријеме.

Ово није једини опасан изазов који се појавио на "Тик току". Недавно се деветогодишњи дјечак угушио у Београду јер је покушао да изведе изазов "Блекаут", који подразумијева да дијете стави каиш око врата, стеже га и снима се мобилним телефоном све док не падне у несвијест. Сличан случај догодио се и у Италији, подсјећа "Спутњик".