latinica  ћирилица
02/03/2021 |  15:49 ⇒ 16:07 | Аутор: РТС

Евросонг: Цијела Европа поново на бини уз стриктне здравствене мјере

Европска радиодифузна унија заједно са холандским јавним сервисом и организаторима такмичења за Пјесму Евровизије објавила је детаљан здравствени и безбједносни протокол за предстојеће надметање у Ротердаму.
„Ахој“ арена - Фото: Wikipedia
„Ахој“ аренаФото: Wikipedia

Сви акредитоване особе мораће стриктно да поштују све протоколе да би могли да присуствују, односно учествују на такмичењу. Све мјере су такође у сагласности са правилима холандског Националног института за јавно здравље.

- Дух и традиција такмичења за Пјесму Евровизије је о уједињавању Европе на једној позорници и још смо веома посвећени да постигнемо то у мају у Ротердаму. Настављамо са плановима да организујемо безбједну манифестацију, а овај протокол је показатељ наше посвећености да се такмичење одржи - рекао је Мартин Остердал, извршни супервизор Евросонга.

Редовно тестирање

Свим гостима из иностранства препоручује се да пет дана пред пут у Холандију оду у карантин, а прије него сједну у авион мораће да донесу негативни тест на ковид 19 и то не старији од 72 часа.

У Холандији ће све делегације морати да бораве и остану у својим хотелима, сем када буду ишле на пробе, такмичарске вечери и друге повезане програме.

Сви који буду радили у Ахој арени, укључујући особље, умјетнике и новинаре, биће редовно тестирани у специјалном одјељењу у дворани.

Сценарио Б

Прошлог мјесеца одлучено је да уобичајени начин организације такмичења неће бити могућ због тренутних околности, али да су организатори одлучни да 65. издање највеће музичке манифестације на свијету се одржи под такозваним "сценариом Б".

Уколико се околности промијене у наредним недјељама, све активности могу додатно бити смањене.

У складу са "сценариом Б", број људи у делегацијама биће мањи него претходних година, а број новинара који буду могли да присуствују догађају биће ограничен на 500, док ће још 1.000 њих моћи да покривају манифестацију из новог онлајн прес центра.