latinica  ћирилица
02/03/2021 |  14:43 | Аутор: СРНА

Голић: Наставак радова на повећању енергетске ефикасности

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће бити настављени радови на повећању енергетске ефикасности када је ријеч о више факултетских и других објеката Универзитета у Бањалуци.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је данас на састанку у Бањалуци обавијестила представнике бањалучког универзитета да се приводе крају радови на повећању енергетске ефикасности на бањалучком Економском факултету, а ријеч је о замјени фасадне столарије и браварије, постављању термостатских вентила и пумпе у систему гријања, као и реконструкцији заједничке подстанице у комплексу те високошколске установе.

Из ресорног министарства је саопштено да је Голићева нагласила да се радови реализују у оквиру друге фазе пројекта "Енергетска ефикасност" и да ће у овој години на исти начин бити саниран објекат који користе Технолошки, Машински и Шумарски факултет.

- Такође, за ову годину планирани су и радови на енергетском утопљавању зграде Ректората и објекта Стоматолошког факултета. Укупна вриједност опреме и радова на наведеним објектима је око 1,4 милиона КМ, а планирано је да се њихов највећи дио изводи током љетњег распуста, како се не би ометао редован наставни процес - навела је Голићева.

У оквиру сарадње између пројекта "Енергетска ефикасност", који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и пројекта "Зелени економски развој"  који имплементира УНДП, планирано је да се на енергетски саниран објекат бањалучког Природно-математичког факултета поставе соларни панели, чиме би се додатно смањили трошкови за енергију, али и емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Састанку у кабинету Голићеве, на коме је разговарано и о различитим могућностима сарадње ресорног министарства и академске заједнице, присуствовали су и ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин, декан Природно-математичког факултета Горан Трбић и помоћник министра за координацију пројеката и развој Милош Јокић.