latinica  ћирилица
27/02/2021 |  21:06 ⇒ 21:06 | Аутор: РТС

Због паркинга срушили споменик жртвама усташког режима у Хрватској

У Носковачкој Дубрави, у Хрватској, сеоске власти су наложиле рушење споменика жртвама усташког режима да би направиле паркинг за туристичке аутобусе.
Срушени споменик (фото: twitter.com/SrpskoV) -
Срушени споменик (фото: twitter.com/SrpskoV)

Споменик је срушен почетком ове седмице, а посвећен је погинулим борцима војвођанских бригада и жртвама усташког терора у том мјесту.

План је да споменик буде премјештан 10-20 метара даље од мјеста гдје се налазио.

Замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић каже да је споменик саграђен педесетих година прошлог вијека у центру села, испред тамошње основне школе.

- У саставу споменика је и спомен-костурница у коју су сакупљени земни остаци погинулих бораца војвођанских бригада с више локација у околини, гдје су се током Другог свјетског рата водиле борбе с Нијемцима - рекао је Павковић за хрватски портал Новости.

Уклањање је иницирала Јавна установа за управљање заштићеним дијеловима природе и еколошком мрежом Вировитичко-подравске жупаније испред чије се управне зграда и налази.

Уклањање је образложено потребом да се на том мјесту изгради паркинг за аутобусе, с обзиром на то да се на тој локацији налазе хостел и прихватилиште, као и да је до епидемије вируса корона тамо долазило доста посјетилаца, међу којима и групе у аутобусима.

Павковић каже да су били у дилеми јер се, сматра, паркинг могао саградити на мјесту гдје би требало да буде премјештен споменик, што је, према његовим ријечима, добра локација за аутобусе.

- Тиме би се уштедјели трошкови демонтаже и премјештања споменика. С радовима на уклањању споменика на површини су се појавиле и кости војвођанских бораца. Због наласка је позвана полиција која је направила увиђај и затворила градилиште, док се питање костију на ријеши - рекао је он.