latinica  ћирилица
27/02/2021 |  15:45 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Додик: Мејер пријатељ Српске (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер пријатељ Републике Српске и да су његови ставови одавно познати.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Мејер је јуче, на трибини "Република Српска пред новим изазовима", рекао да је вријеме да Република Српска размисли о организовању референдума о својој будућности и самоопредјељењу, као и да БиХ и даље неће бити ништа друго до фиктивна држава, што је одувијек и била.

Додик је истакао да поздравља сваку врсту дијалога као што је била трибина "Република Српска пред новим изазовима", те оцијенио да треба обезбиједити да се у БиХ, Сарајеву и на сваком другом мјесту одрже састанци људи који различито размишљају о Балкану.

- Једно је сигурно, да Дејтонски мировни споразум, онако како је написан, може да сачува БиХ - сматра Додик.

Он је подсјетио да је аутономно право Републици Српској годинама одузимано од високих представника које су подржали Европа и САД.

- БиХ је за нас непријатељска. Када ми споменете БиХ, мислим да неки непријатељ јуриша и хоће да опет нешто одузме Српској. Зашто је тако нека се питају они који су спроводили глобалне политике. Нећемо прихватити устав којим ће бити легализована кршења Дејтонског споразума, а учинићу све да формирамо генерацију полтичара у Српској која то неће прихватити - рекао је Додик у Бањалуци.

Он је истакао да је интервенционизам међународне заједнице и високих представника заглавио БиХ и довео је у расуло, те да у том погледу треба размишљати о свим аспектима.

Он је поновио да је најбоља варијанта да се БиХ врати изворном Дејтону.

- Међутим, има оних који су против Дејтонског мировног споразума, а то су странке из Федерације БиХ. Оне сматрају да БиХ треба реорганизовати, али сада су у прилици да чују да постоје и друге опције - рекао је Додик.

Он је поновио да у БиХ једино може да буде одржива Република Српска и додао да је захтјев за аутономијом легитиман став српског народа у БиХ.

- Српска има институције, територију, становништво и буџет који је одржив. У немогућим условима смо показали да можемо да преживимо као институционална и територијална организација. Можете замислити како би се могли показати успјешним да нема приче која се зове БиХ - рекао је Додик.