latinica  ћирилица
27/02/2021 |  12:43 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

У понедјељак међународна премијера филма о Аушвицу "Путовање"

Међунардона премијера документарног филма "Путовање", који говори о нацистичком концентрационом логору Аушвиц, биће одржана у понедјељак, 1. марта, умјесто данас како је раније најављено.
Сутра у Београду међународна премијера филма о Аушвицу "Путовање" (Фото: glassrpske.com) -
Сутра у Београду међународна премијера филма о Аушвицу "Путовање" (Фото: glassrpske.com)

Аутор филма Александра Мирић-Штифанић је рекла да се премијера одгађа јер је биоскоп "Комбанк дворана" добио директиву да се нове епидемиолошке мјере током викенда односе и на биоскопе и позоришта.

Он је рекла да ће премијера бити приказана у понедјељак у 20.00 часова.

Филм ће бити приказан у "Комбанк дворани" у оквиру такмичарског програма дебитантских документарних филмова "Ентер док", на трећем издању Фестивала документарног филма "ДОК".

Ријеч је о емотивној причи, о дванаестогодишњем сину ауторке овог филма - Матији Штифанићу, који се суочава са прошлошћу своје прабаке, која је преживјела Аушвиц, тако да аутор на симболичан начин одаје почаст за храброст, идеале и непрестану борбу за слободу човјечанства.

Матија, иако припада новој генерацији, разликује се од својих вршњака јер жели да се суочи са причом из прошлости.

Његова прабака је Милка Мењак Штифанић, која је као партизанка доспјела у Аушвиц првим женским транспортом /7. јули 1943. године/ са територије њемачке окупационе зоне у Србији.

Матија није имао прилику да је упозна јер је умрла годину прије његовог рођења, али је зато имао прилику да прочита њене мемоаре.

Он је први у породици кога је прабакина прича заинтересовала толико да је пожелио да је истражи.

Прије тога припремио је донаторску изложбу на којој је покушао да сакупи новац за одлазак у Аушвиц, а цртежи које је представио нису само његов лични доживљај мемоара и онога што је доживјела његова прабака, него и историјски документ страдања у борби за слободу.

- Ова тема је веома значајна, не само због своје историјске тежине, него првенствено, због социолошке позадине и хуманистичког карактера. С обзиром на то да је протагониста филма мој син, а да се тема и позадина приче тиче прошлости наше породице и њеног наслеђа, мотивација да се ова прича исприча била је више него очигледна и додатно подстакнута личном мотивацијом протагонисте - рекла је Срни аутор филма Митрић Штифанић.

Према њеним ријечима, Милка Мењак Штифанић носилац је Партизанске споменице, као и Ордена за храброст "Братство и јединство", а умрла је у септембру 2005. године.

Главни лик филма наводи да се за прабакину причу заинтересовао у четвртом разреду, на часу историје када се говорило о Другом свјетском рату.

- Знао сам да је моја прабака била у Аушвцу, али сам тек тада од родитеља сазнао да је написала мемоаре, које сам прочитао за два дана и тада пожелео да одем у Аушвиц. Тек након две године, моји родитељи су озбиљно схватили моју намеру, али нисмо имали довољно новца за пут. Ја волим да цртам, па сам одлучио да направим донаторску изложбу, на којој ћу изложити цртеже инспирисане прабакиним мемоарима, како бих скупио новац за пут - појаснио је Матија Срни своју идеју.

Милка Мењак Штифанић записала је у својим мемоарима да је у Аушвицу била потребна надчовјечанска снага и чврста воља за животом.

- Требало се борити против зиме, глади, вашки, стеница, шуге и разних заразних болести које су нападале немоћни и исцрпљени организам...И поред свих мука, ми смо се смејале и певале и ругале њима, како су бедни и као су мизерни и мали у нашим очима - записала је Милка Мењак Штифанић.

Филм је сниман током 2019. године у Републици Српској, Србији и Пољској, као мастер рад аутора, који је одбранила на Академији уметности Београд 2020. године.

Свјетску премијеру имао је на Међународном филмском фестивалу Први кадар, у Источном Сарајеву 9. новембра прошле године, на Међународни дан борбе против фашизма.

Продукцију филма потписују "Нови филм" Београд и "Слово филм" Бањалука. Филм су подржали Филмски центар Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске.