latinica  ћирилица
27/02/2021 |  09:40 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Повратници страхују да "Липа" прерасте у мигрантско насеље

Повратнике у Босански Петровац забринуо је већи прилив миграната у привремени прихватни камп "Липа", гдје се поставља више шатора и контејнера за њихов смјештај, наводи "Глас Српске".
Мигрантски камп Липа - Фото: klix.ba
Мигрантски камп ЛипаФото: klix.ba

Предсједник Удружења "Повратници" Немања Давидовић рекао је да се умјесто рјешавања кризе овај простор додатно проширује, те да међу повратницима влада страх од великог броја миграната који ту бораве.

- Доласком лијепих дана само ће их још више долазити и нико не може да предвиди колики ће то бити број. Нисмо задовољни што су они ту, што се камп шири и што нас нико не слуша. Ово није рјешење мигрантске кризе, ово је само продубљивање - навео је Давидовић.

Из Службе за послове са странцима су навели да у "Липи" тренутно борави 750 миграната, а у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона планирају да наставе са активностима смјештаја оних који су боравили у напуштеним објектима.

Импровизовано шаторско насеље у мигрантском кампу "Липа" подразумијева и импровизовано одржавање личне хигијене, због чега се често јавља већи број случајева шуге. Дом здравља Бихаћ је средином мјесеца обавио дезинфекцију шатора, а корисницима су подијељене постељине и одјећа.