latinica  ћирилица
27/02/2021 |  09:32 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Емир Кустурица кандидат за члана САНУ

Српски режисер Емир Кустурица налази се међу кандидатима за нове чланове Српске академије наука и уметности САНУ, која на јесен треба да изабере ново чланство.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Кустурица, као и предсједник Матице Српске пјесника Драган Станић, предложени су за чланство у Одјељењу за језик и књижевност САНУ, пишу Вечерње новости.

На истом списку за дописне чланове овог одјељења су и универзитетски професори катедри за српски језик и књижевност Мило Ломпар, Рајна Драгићевић, Радивоје Микић, Марко Недић, Миливој Ненин и Зорица Несторовић.

Ту су и писци Радован Бели Марковић, Селимир Радуловић, Михајло Пантић, Горан Максимовић, Мирослав Максимовић и Зоран Живковић, Владан Матијевић и германиста Миодраг Лома.

За новоформирано одјељење умјетности, које је настало преименовањем Одјељења за ликовну и музичку умјетност, инстутуције изван Академије предложиле су редитеље Дејана Мијача и Горана Марковића, сценографа Миодрага Табачког и друге.

Међу кандидатима за ово одјељење су и композитори Ивана Стефановић, Срђан Хофман, Зоран Ерић, Милан Михајловић, гитариста Урош Дојчиновић и теоретичарка културе Милена Драгићевић Шешић.

За улазак у Одјељење друштвених наука, а на приједлог институција изван САНУ, кандидати су филозоф Илија Марић, етнолог Бојан Јовановић, социолог Драгољуб Ђорђевић и демограф Мирјана Рашовић.

За Одјељење за математику, физику и гео-науке, научно-наставно вијеће Машинског факултета предложило је професора доктора Миодрага Спалевића.

Према изборној процедури у САНУ, након што Комисија за праћење избора прегледа приједлоге који су стигли од институција споља, они ће до краја фебруара бити достављени одјељењима.

Током марта и априла одјељења и огранци формирају своје приједлоге, а потом се сви приједлози враћају на гласање одјељењима, који у изборном процесу имају веома важну улогу.

Тај, први круг гласања, завршава се до краја маја, а у јуну се приједлози кандидата који су добили натполовичну или двотрећинску већину на гласању у одјељењима просљеђују Предсједништву.

Потом ће у септембру са тим резултатима бити упозната јавност, те ће три недјеље трајати рок за достављање примједби, а у октобру ће се сви чланови САНУ упознати са приједлозима који су прошли гласање.

Главни избори ће бити одржани 4. новембра, на Изборној скупштини САНУ.

По правилу, кандидати који добију двотрећинску подршку матичног одјељења имају значајно веће шансе да и на Скупштини освоје потребан број гласова и тако испуне услов за чланство у САНУ.

Инострани чланови се бирају на иницијативу одјељења, огранака или Предсједништва САНУ.