latinica  ћирилица
26/02/2021 |  19:53 | Аутор: СРНА

Вучић најавио значајну новчану помоћ српском народу на Космету

Предсједник Србије Александар Вучић упознао је данас представнике Срба са Косова и Метохије о ситуацији уочи посјете специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и најавио новчану помоћ Србије српском народу у јужној покрајини, поручујући да ће, примјера ради, породица са троје дјеце, у којој родитељи раде, добити 500 евра.
Александар Вучић (фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav
) -
Александар Вучић (фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav )

- Разговарали смо како то иде, са каквим проблемима се суочавамо, о безбједносним проблемима на Косову и Метохији, али и о конкретним пројектима - рекао је Вучић послије састанка у Куршумлији.

Коментаришући став Приштине и поруке из Брисела и Вашингтона да они само желе да Србија призна самопроглашено Косово и одговарајући на питање може ли се рјешење статуса наћи на релацији Приштина-Брисел-Вашингтон, без Београда, Вучић је поручио да ће одговор Београда на све све то бити стрпљивост и трпељивост.

- Видјећемо шта ће да кажу за Вашингтонски споразум. Видим да им се не свиђа. Једино што би жељели је да Србија призна /самопроглашено/ Косово. Ако мисле да је то реално могуће - благо њима! Ми не мислимо тако - рекао је Вучић.

Он је истакао да су на изборима на Косову и Метохији Срби показали јединство, јер је схватили да је то једини начин да се изборе за своје интересе.

- Ако је 43.800 гласова било за Српску листу, а другопласирани, који су покушавали да унесу подјелу у српски народ, добили 1.300 гласова, јасно је каква је разлика и колика је подршка Српској листи и подршка јединству и заједништву са Србијом - рекао је Вучић.

Предсједник Србије најавио је да ће посебну финансијску помоћ добити сви грађани који живе на Косову и Метохији, и то незапослени по 200 евра, док ће сви запослени као и свако дијете добити по 100 евра.

Он је објаснио да ће ову помоћ добити не они који су пријављени, него они који живе на Косову и Метохији, и прецизирао да то значи да ће петочлана породица, у којој родитељи раде и имају троје дјеце, добити 500 евра.

- Тиме желимо да помогнемо, посебно, сиромашном дијелу становништву на Косову и Метохији - рекао је Вучић.

Вучић је поручио да ће Србија наставити да улаже у важне пројекте и најавио обнову Клиничко-болничког центра /КБЦ/ Косовка Митровица, изградњу новог КБЦ-а Грачаница, као и магистралног пута од Јариња до Косовске Митровице, дугог око 54 километра.

- Биће као писта урађен, шест метара ширине, са банкинама, каналима... - појаснио је Вучић.

Он је истакао да је намјера да се покаже колико је данас снага Србије већа него ранијих година и деценија, и додао да је разговарано и о пројектима у Косовском поморављу, попут Штрпца, од освјетљења у центру града, фасада, као и о изградњи нове зграде Универзитета у Косовској Митровици.