latinica  ћирилица
24/02/2021 |  19:25 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Војводина помаже српске повратнике у ФБиХ (ВИДЕО)

Фонд за избјегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону АП Војводина, уручио је сточну храну српским повратницима у Дрвару, Босанском Грахову, Гламочу и Босанском Петровцу у Федерацији БиХ.
Донације АП Војводина - Фото: РТРС
Донације АП ВојводинаФото: РТРС

За Босанско Грахово која је једна од најнеразвијенијих општина у Федерацији БиХ, помоћ у сточној храни од великог је значаја, јер је пољопривреда за велики број домаћинстава једини извор егзистенције.

Начелник општине Урош Ђуран каже да у овој општини највише сточара угаја овце, козе и свиње.

Двадесет пет тона сточне хране намијењено је за четири повратничке општине са већинским српским становништвом у ФБиХ.

Директор Фонда за избјегла расељена лица и сарадњу са Србима у региону АП Војводина Душко Ћутило истиче велику захвалност локалним самоуправама које су заједно са АП Војводином сарађивале на овом пројекту, Омладинској организацији Дрвар, свим волонтерима који учествују у подјели помоћи крајњим корисницима. Ћутило је изразио захвалност представницима Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске.

Са представницима Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Фонд за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Аутономне покрајине Војводине, већ је потписао споразум о сарадњи, који ће бити реализован у наредном периоду.

В.д. директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Љубо Нинковић напомиње да је Републички секретаријат у оквиру својих домаћих средстава, реализовао одређене пројекте у претходним годинама, као и да је у плану припрема програма за рјешавање проблема избјеглица и повратника на територији Дрвара, Гламоча, Босанског Грахова и Петровца.

Током марта, Секретаријат за расељена лица и миграције Републике Српске расписаће јавни позив на који ће се општине моћи пријавити, било да је ријеч о области инфраструктуре или друштвног живота. Јавни позив је отворен и за појединце, који могу аплицирати за помоћ у пољопривреди и сточарству.