latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:41 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Кошарац: Меморандум о економској сарадњи важан за домаћу привреду

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су САД важан спољнотрговински партнер за БиХ и да је потребно јачати економску сарадњу на обострану корист грађана двије земље.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Активно радимо на потписивању меморандума о економској сарадњи, цијенећи његов значај и бенефите за домаћу привреду и спољнотрговински промет. Овај документ ће допринијети јачању постојећих економских и трговинских веза, као и интензивирању укупне економске сарадње БиХ и САД - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је министарство на чијем је челу покренуло поступак закључивања меморандума о разумијевању о економској сарадњи између БиХ и САД, у складу са закључком Предсједништва БиХ од 20. јануара.

Кошарац је изразио наду да ће САД ускоро донијети одлуку о продужењу царинских повластица за БиХ и 122 земље кориснице програма генералног система повластица /ГСП/, који је истекао 31. децембра.

- Будући да се ради о једностраним царинским повластицама САД, одлуку о томе да ли ће и када бити продужене доноси искључиво амерички Конгрес, како за БиХ, тако и за све земље кориснице програма у пакету. Одлука, дакле, не зависи од нас нити ми можемо утицати на њено усвајање - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да ГСП програм САД обезбијеђује бесцарински третман за 3.500 производа из БиХ, те да у протеклим годинама није било примједби, нити захтјева за контролом одредаба овог програма у БиХ.

- С обзиром на то да ово није први пут да је ГСП истекао, надамо се да ће Конгрес САД ускоро донијети одлуку о његовом продужењу, од које ће имати користи привредници из БиХ и други корисници овог програма - поручио је Кошарац.

У 2018. и 2019. години у САД су се из БиХ највише извозили производи металске индустрије, пекарски производи, минерална вода, сокови, трамполин и опрема за трамполин, сунцобрани, резни алат, те ПВЦ столарија, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.