latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:33 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Покренуте активности за успостављање контакт тачке/и за оружје

Савјет министара, на приједлог Министарства безбједности, донио је одлуку о формирању Радне групе за успостављање контакт тачке/тачки за ватрено оружје у БиХ, с циљем унапређења стања у овој области, те јачања регионалне и сарадње са ЕУ.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

БиХ се на овај начин придружује земљама региона у спровођењу Мапе пута за одрживо рјешење у сузбијању недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малим и лаким/ватреним оружјем и припадајућом муницијом на западном Балкану, усвојене на Лондонском самиту у оквиру Берлинског процеса, саопштено је из Савјета министара.

Радна група је састављена од представника надлежних БиХ, ентитетских и институција дистрикта Брчко, те кантоналних министарстава унутрашњих послова.

Задатак Радне групе је да до 30. јуна ове године дефинише сједиште и улогу контакт тачке за ватрено оружје, њене управљачке структуре, постојеће базе података о ватреном оружју у БиХ, те врсте информација које се размјењују уз анализу техничких капацитета, о чему ће до 31. јула поднијети извјештај Савјету министара.

Савјет министара са девет гласова "за" и једним "против" донио је у другом кругу гласања одлуку о успостављању Комисије за сарадњу са НАТО, с измјенама усвојеним на сједници, које ће Министарство спољних послова у сарадњи са Канцеларијом за законодавство Савјета министара уградити у одлуку прије њеног потписивања.

За предсједавајућег Комисије је именован замјеник министра спољних послова Јосип Бркић, а за замјенике предсједавајућег замјеник министра одбране за управљање ресурсима Мирко Околић и секретар овог министарства Мухамед Смајић.

Комисија, између осталог, утврђује приоритете у реализацији обавеза БиХ које произилазе из учешћа БиХ у програму НАТО "Партнерство за мир", као и у вези са реализацијом обавеза из документа Програм реформи БиХ.

У саопштењу се додаје да принцип гласања чланова Комисије прати гласање у Савјету министара, што је новина у овој одлуци, гдје се уз консензус омогућава доношење одлука већином гласова, под условом да за одлуку гласа најмање по два члана Комисије из сваког конститутивног народа, те се у случају недоношења одлука уводи други круг гласања.

Савјет министара једногласно је усвојио документ "Реализација Програма реформи БиХ 2019-2020", који садржи табеларни приказ спроведених активности надлежних институција у БиХ у вези са политичким и економским питањима, одбрамбеним и питањима безбједности, те ресурсима и правним питањима.

Министарство спољних послова задужено је да цјеловит документ достави Предсједништву БиХ и да овај документ прослиједи у сједиште НАТО-а у Бриселу.

Министарство спољних послова ће у сарадњи са Министарством одбране у Савјету министара одмах започети процедуру израде "Програма реформи БиХ 2020–2021", наведено је у саопштењу.

Савјет министара БиХ усвојио је Стратегију за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ за период 2021-2024. године и пратећи акциони план, с циљем даљег повећања ефикасности свих субјеката у овој области и унапређења безбједности у БиХ и региону.

Стратегију и пратећи акциони план припремио је Координациони одбор за контролу малог оружја и лаког наоружања у сарадњи са надлежним органима на свим нивоима власти и међународним партнерима, укљученим у реализацију стратешких циљева, а заснована је на стандардима УН, ЕУ и другим међународним стандардима и најбољим праксама.

Четири стратешка циља усмјерена су на унапређење и усклађивање правног оквира у реализацији САЛВ законодавства - смањење злоупотребе илегалног посједовања и трговине ватреног оружја и муниције, управљање САЛВ-ом у посједу Оружаних снага БиХ, те на наставак сарадње са међународним и регионалним организацијама и организацијама цивилног друштва у овој области.

Спровођење ових циљева путем акционог плана за резултат треба имати даље унапређење контроле унутрашњег и спољнотрговинског промета оружја, смањење инцидената почињених оружјем и нелегалног оружја у посједу грађана, повећање повјерења грађана у институције у БиХ на свим нивоима власти, као и смањење вишкова малог оружја и лаког наоружања у посједу Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Посебна пажња је усмјерена на јачање цјелокупних административних и истражних капацитета свих надлежних тијела у БиХ ради спречавања илегалног посједовања и кријумчарења малог оружја и лаког наоружања.

ДОПУЊЕНЕ ПРОЦЈЕНЕ РИЗИКА ОД ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА У БиХ

Савјет министара данас је формирао Радну групу за израду допуне Процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма у БиХ за период 2021 - 2023. година и пратећег акционог плана до 2023. године.

Представници Савјета министара и влада Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта биће чланови ове радне групе уз представнике других надлежних, ентитетских и институција БиХ и дистрикта, укључујући и представнике Монивал делегације БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Данас је једногласно, у другом кругу гласања, донесена и одлука о додјели простора Министарству безбједности у сврху успостављања заједничке контакт-тачке за сарадњу са Европолом.

На приједлог Службе за заједничке послове институција, Министарство безбједности добиће простор у приземљу Зграде пријатељства између Грчке и БиХ, чиме се омогућава успостављање контакт-тачке и унапређује сарадња БиХ са Европолом.

Савјет министара усвојио је информацију Министарства цивилних послова о учешћу БиХ у програму ЕУ "Креативна Европа" са приједлогом активности с циљем повећања успјешности.

Према информацији, апликанти из БиХ у оквиру програма "Креативна Европа" повукли су из ЕУ у 2019. години 584.002 евра, и то из потпрограма Култура 160.669 евра, а из потпрограма Медија 423.333 евра.

БиХ за чланство у програму "Креативна Европа" на годишњем нивоу уплаћује 205.000 евра, с тим да је у 2019. години домаћа контрибуција износила 71.750 евра, а из ИПА средстава уплаћено је 133.250 евра или 65 одсто укупне чланарине.

Наведено је и да је БиХ у периоду од 2014. до 2019. године имала 116 успјешних апликација, и то 55 организација и установа са територије ФБиХ, 51 апликацију из Републике Српске, а њих 10 су биле заједничке, док из Брчко дистрикта није било апликаната.

На сједници је утврђен приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Споразума о сарадњи у подручјима високог образовања и науке између Савјета министара и Владе Бјелорусије, с циљем успостављања сарадње у области високог образовања, ради организовања академске и научне размјене између високообразовних институција обје земље.

Савјет министара именовао је Енеса Хашића за директора Агенције за развој високог образовања и обезбјеђивање квалитета БиХ, а за замјенике директора именовани су Ирена Шишко и Стево Шкрбић.

На сједници је именована Милица Марковић за директорку Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ.

Савјет министара за генералног директора Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ именовао је Чедомира Шушњара, а за замјенике генералног директора именовани су Марин Распудић и Мухарем Шабић.