latinica  ћирилица
24/02/2021 |  16:20 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Србија ће помоћи обнову српских светиња (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, послије састанка са патријархом Порфиријем, да су разговарали о свим важним питањима у односима државе и цркве и да је новог поглавара СПЦ обавијестио о свим кључним питањима од значаја за државу Србију, која су без сумње, и од изузетног значаја за цркву. Патријарх Порфирије поручио је да искључиво дијалогом и разговором могу упознати једни друге и створити предуслове за превазилажење искушења и неспоразума.
Састанак предсjедника Србије Александра Вучића и патријарха Порфирија (Фото: Лола Ђорђевић) -
Састанак предсjедника Србије Александра Вучића и патријарха Порфирија (Фото: Лола Ђорђевић)

Предсједник Александар Вучић састао се данас са новоизабраним патријархом српским Порфиријем.

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата предсједника Републике, а присуствовао је и министар спољних послова Никола Селаковић.

Доскорашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је за патријарха у четвртак, 18. фебруара, а устоличен је дан касније у Саборној цркви у Београду.

Ово је први званични састанак предсједника и новог српског патријарха, са којим се Вучић сусрео у Патријаршији, након самог устоличења.

- Говорим први зато што се зна чија ријеч долази на крају - почео је обраћање Вучић.

Каже да је обавијестио патријарха о ситуацији на Косову. Разговарали су како да се чува мир и стабилност, као и како да се помогне народу на Косову, као и како економски да им се помогне.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Мислим да по том питању постоји разумијевање. Ја сам захвалан што је имао стрпљења да саслуша - објашњава Вучић.

Додаје и да се разговарало о положају српског народа и цркве у региону.

- Држава онолико колико помаже и другим вјерским заједницима, још више и снажније, помоћи ће обнову храмова и светиња свуда гдје делује СПЦ, како у земљи, тако у расејању, посебно у окружењу гдје су храмови угрожени ратом - објаснио је предсједник наглашавајући да је дијалог кључан.

- Када држава и црква стреме истом циљу, када поставе заједничке циљеве и заједно раде и боре се - Србија буде прва у Европи - каже Вучић.

Вјерује да ће сарадња бити у интересу цјелокупног српског народа и најавио је да ће у будућности њихови састанци бити уобичајена појава.

Вучић је изразио задовољство што је данас могао много до научи од патријарха Порфирија.

- Са њим када разговарате имате вишак стида што не можете да достигнете његово знање и достојање - примијетио је он.

Вучић је најавио да је држава спремна да помогне, те ће урадити и комплетан парк испред храма Светог Саве.

- Не само прву, већ и скупљу дугу фазу како би се окончала изградња највећег православног храма у свијету. Имамо много идеја у која заједно можемо да улолжимо новца у мјеста у којима су Срби страдали. Мислим да ће тај наш однос бити у интересу цјелокупног српског народа - нагласио је Вучић.

Изразио је увјерење да ће будући састанци бити уобичајена појава, и да ће увијек дочекати састанак ас патријархом у вјери да могу много да учине за српски народ.

Патријарх Порфирије: Једино дијалогом можемо упознати једни друге и превазићи искушења

Патријарх српски Порфирије истакао је да је данас на састанку са предсједником Вучићем имао прилику да чује "у најкраћим цртама елементарне основе геоплитике у ужем слислу те ријечи".

- Ја сам прије свега нагласио да ја нисам политичар, не због тога што немам афинитета за политку, него зато што мислим да је црква саборни организам који ма колико то било тешко, понекад и немогуће, има циљ да сабир, да гради мостове, отупљује оштрице и превазилази поларизацију. Прије свега да проповиједа смисао сваког појединца, али и читавих народа независно од тога какве су околности - рекао је патријарх.

Нагласио је да често околности ми не бирамо, него су израз промисли Божије и да из тог разлога немамо право да се жалимо било коме него да засучемо рукаве и да сваки проблем и потешкоћу схватимо као задатак који морамо ријешити.

Будите свјесни да када смо ријешили један задатак, сљедећи је сасвим сигурно још тежи, нагласио је патријарх.

- И овом приликом сам рекао оно што јесте израз читавог Сабора СПЦ да ћемо чинити све што је до нас као пастира да нашем народу буде што је могуће боље, а да то не буде на уштрб других народа свјесни да искључиво дијалогом и разговором можемо упознати једни друге и препознати вриједности једни код других, а онда самим тим створити предуслов за превазилажење искушења и неспоразума којих нажалост има много - нагласио је патријарх.

- Остаје да сви заједно, свако са своје позиције – ми као црква и вјерни народ са једне стране, а држава и државне институције са друге стране, чинимо све на корист нашег народа, а никако на уштрб других - поручио је патријарх.

Захвалио се предсједнику Вучићу на присуству на његовом устоличењу и ријечима које му је након тога упутио.