latinica  ћирилица
24/02/2021 |  15:21 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Ван Гогова слика "Улична сцена на Монмартру" први пут у јавности (ВИДЕО)

Слика Винсента ван Гога "Улична сцена на Монмартру" биће први пут изложена јавности, након више од 100 година иза затворених врата у приватној колекцији једне француске породице.

Слика коју је чувени сликар израдио 1887. године док је боравио у Паризу са братом Теом, биће изложена у аукцијској кући "Сотби" у Амстердаму, Хонг Конгу и Паризу, а на аукцију ће бити дата наредног мјесеца.

Ова аукцијска кућа саопштила је да је од пет до осам милиона евра процијењена вриједност слике која приказује мушкарца и жену како шетају руку под руку поред трошне ограде и вјетрењачом у позадини.

Слика је дио серије коју је Ван Гог урадио на Монмартру, париском кварту у којем сада доминира Базилика "Светог срца".

У вријеме када је Ван Гог ту боравио ова црква је била у изградњи, а цијела област била је састављена од поља, кућа и вјетрењача на ободу града, који је почео да привлачи умјетнике, сликаре због ниских ренти.

Аукцијска кућа саопштила је да је слика била приказана у каталозима, али никада не и јавно на изложби. Аукцијска кућа није објавила име тренутног власника.

У саопштењу из "Сотбија" се наводи да је веома мало слика Ван Гога из времена боравка на Монмартру у приватним рукама.

"Појава слике овог калибра на тржишту је огромна ствар", наводи се у саопштењу.

Ван Гог је дошао у Париз 1886. године, а напустио га је 1888. године, рекавши да се уморио од ужурбане атмосфере града.

Он се преселио на југ Француске гдје је током једне епизоде менталног обољења одсјекао себи ухо. Он се убио недалеко од Париза 29. јула 1890. године.