latinica  ћирилица
24/02/2021 |  13:37 | Аутор: СРНА

Јовановић: Скупштина да усвоји резолуцију о геноциду НДХ над Србима

Опозициона Демократска странка Србије најавила је да ће поново Скупштини Србије поднијети приједлог резолуције о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Уз напоменуо да је ДСС већ два пута, 2016. и 2018. године, подносила овакав приједлог, предсједник странке Милош Јовановић сматра да не постоји ниједан оправдан разлог због којег геноцид извршен у НДХ не би био институционално осуђен.

- Чињеница је да се злочину геноцида извршеног у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима не поклања дужна пажња у Србији, а да се у сусједним државама на чијем тлу је геноцид извршен о њему не говори или се историја фалсификује - упозорио је Јовановић.

Он је у саопштењу истакао да је Србија дужна да институционалном осудом геноцида, доношењем резолуције у Скупштини, испуни дуг према усташким жртвама.

- Било каква примјерена обеиљжавања и подсјећања на страдање српског народа, иако неопходна, такав чин не могу да замијене - сматра Јовановић.

ДСС је увјерен, додао је Јовановић, да до помирења међу народима бивше Југославије, у овом случају српског и хрватског, као предуслова трајног мира и стабилности на овим просторима, може да дође само уколико се историјске чињенице не фалсификују, жртве злочина геноцида не забораве, а злочинци не оправдавају.

- Зато смо упорни у настојању да Народна скупштина донесе одговарајућу резолуцију, а будући да у њој ДСС нема посланике остављамо на вољу народним посланицима садашњег сазива да је, као овлаштени предлагачи, предложе за расправу и одлучивање - навео је Јовановић.